Příprava: 10 minut
Vaření: 110 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 menší kachna
- 2 dl kysané smetany
- 2 dl bílého vína
- 15 dkg kořenové zeleniny
- 1 kostka cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- ocet
- pepř
- sůl
Postup receptu
- Očištěnou kachnu potřeme solí a pepřem, vložíme do pekáče, obložíme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninou a nadrobno nakrájenou cibulí
- Podlijeme trochu vodou se lžící octa a dusíme v troubě pod pokličkou doměkka
- Občas kachnu obrátíme, podle potřeby podlijeme a dusíme dál
- Jakmile začne maso měknout, odkryjeme a kachnu dopečeme doměkka
- Upečenou kachnu vyjmeme, naporcujeme a složíme do kastrolu
- Šťávu z kachny zabarvíme karamelem
- Použijeme buď 1 lžičku koupeného, nebo opražíme na horké pánvi 2 kostky cukru do světlehnědé barvy, zalijeme vodou a rozmícháme
- Zahustíme smetanou rozmíchanou s moukou a dochutíme solí a vínem
- Šťávu rozmixujeme a přelijeme na kachnu
- Příloha: noky, knedlíky