Tento lahodný pokrm, kde hlavní roli hraje dušená kachna, určitě stojí za zmínku.
Ingredience
- 1 velká divoká kachna nebo malá husa
- 1 dlouhá mrkev
- 3 větší cibule
- pár hlaviček brokolice
- 250ml hovězího vývaru
- šálek červeného vinného octa
- 1 polévková lžíce kachní omáčky nebo povidel
- sůl
- pepř
- voda
- ½ polévkové lžíce mouky
Postup
- Obě poloviny hliněného hrnce namočte na 20 až 30 minut do studené vody.
- Celou kachnu potřete vinným octem a posypte ji zevnitř i zvenčí solí a pepřem.
- Mrkev oškrábejte a nakrájejte na kolečka.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky.
- Mrkev a cibuli vložte do dna hrnce.
- Kachnu položte nahoru včetně pár kousků brokolice.
- Zbytek červeného vinného octa smíchejte s hovězím vývarem a poté ním zalijte kachní prsa.
- Umístěte horní část hliněného hrnce přes spodní část a vložte do středu trouby.
- Zapněte oheň na 200°C stupňů a vařte 1 hodinu.
- Poté opatrně otevřete hrnec.
- Opatrně vyjměte kachnu a položte ji na servírovací talíř včetně hotové zeleniny okolo.
- Šťávu přelijte do hrnce. Zahustíte ji na mírném ohni trochou mouky.
- Následně přimícháme kachní omáčku nebo lžíci povidel.
- Omáčkou přelijte kachnu a podávejte s nadýchanou rýží.