Tento recept na krémovou polévku z kachního masa je jedním z receptů mé maminky, který mě nikdy neomrzí. Je to opravdu jeden z nejlepších receptů na polévku, který kdy ochutnáte. Je skvělá do jakéhokoliv nezmaru, když vás přepadne chřipka nebo se potřebujete zahřát.
Co budeme potřebovat
- 760 g pórku (nakrájeného na tenké plátky)
- 660 g celeru (oloupaného a nakrájeného na kostky)
- 3 lžíce másla
- 1,25 l kuřecího vývaru
- 60 ml 15% nebo 35% smetany
- Petrželka (nasekaná)
- Upečené kachní stehno (vykostěné a naporcované)
- 75 g ostrého sýra čedar (nakrájeného na plátky)
Na vaječné nudle
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 2 vejce
- Sůl
Postup
- Ve velkém hrnci na másle osmahneme do měkka pórek a celer
- Přidáme vývar a směs přivedeme k varu
- V zakrytém hrnci dusíme 20 minut, dokud zelenina nezměkne
- V mixéru nebo tyčovým mixérem polévku rozmixujeme dohladka
- Následně ji přecedíme přes síto
- Dochutíme solí a pepřem
- Podle potřeby přidáme smetanu
- Kaldoun udržujeme v teple, dokud nebudeme připraveni k podávání
- Polévku před podáváním posypeme podle potřeby petrželkou
- Na vaječné nudle si na pracovní desku vysypeme mouky, v níž vytvoříme důlek
- Do něj vyklepneme vejce, přidáme sůl a postupně od středu zapracováváme mouku
- Jakmile vytvoříme těsto, začneme jej hníst a zapracovávat
- Podle potřeby si můžeme upravit konzistenci těsta lžící ledové vody nebo moukou navíc
- Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho odpočinout v lednici na 30 minut
- Odpočaté těsto rozválíme na tenký plát, zaprášíme moukou a chvíli ho necháme oschnout
- Poté plát nakrájíme na proužky a ty potom na nudle
- Hotové nudle přidáváme do polévky v rámci kroku 7 a necháme provařit