Kaiserschmarrn – císařský trhanec s jablečným pyré

Kaiserschmarrn – císařský trhanec s jablečným pyré

Tento vídeňský dezert vás zaujme už během přípravy svým nepřekonatelným aroma. Ostatně palačinkové těsto, rozinky a jablka, jsou skvělá kombinace. Své blízké potěšíte a zároveň pohladíte chuťové pohárky každého, kdo váš výtvor ochutná.

Ingredience:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 30 g krystalového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 4 celá vejce
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 40 g čerstvého nesoleného másla
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst blanšírovaných mandlí
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru na posypání

Na jablečnou omáčku:

  • 1 kg jablek
  • 80 ml vody
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 1 tyčinku skořice
  • Šťávu z 1/2 chemicky neošetřeného citronu

Postup:

  • Oddělíme žloutek od bílků do dvou různých misek. Do mísy k žloutkům prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, mléko a vypracujeme hladké těsto.
  • V druhé míse vyšleháme z bílků tuhý sníh a velmi opatrně vmícháme do těsta vařečkou.
  • Připravíme si pánev, kterou je možné dát i do trouby a při střední teplotě na ní rozpustíme a zpěníme máslo, aby bylo opravdu velmi horké.
  • Pomalu začneme vlévat těsto a pomocí stěrky rozetřeme po celé pánvi ve stejnoměrné vrstvě.
  • Opečme z obou stran jen lehce a mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Pánev vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 10 – 12 minut, dokud nemá povrch zlatohnědou barvu.
  • Vyjmeme z trouby a natrháme pomocí vidličky na kousky, které ovšem nemusí být stejně velké.
  • Přidáme rozinky s mandlemi, promícháme a pánev vrátíme zpět do již vypnuté trouby.
  • Mezitím se pustíme do přípravy jablečné omáčky.
  • Jablka omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme veškerých jádřinců.
  • V hrnci přivedeme k varu vodu s vanilkovým cukrem, krystalovým cukrem a skořicovou tyčinkou.
  • Jablka rozkrájíme na menší kousky, pokapeme citronem a vhodíme do hrnce s vodou, kde vaříme na mírném ohni zhruba 15–20 minut.
  • Odstavíme, vyjmeme skořici a rozmixujeme pomocí tyčového mixéru.
  • Trhanec rozdělíme na talíř a přidáme omáčku. Ta se může konzumovat teplá i studená.
Vynikající vídeňské palačinky s jablečnou omáčkou.
Zdroj: https://www.gutekueche.at

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.