Tento vídeňský dezert vás zaujme už během přípravy svým nepřekonatelným aroma. Ostatně palačinkové těsto, rozinky a jablka, jsou skvělá kombinace. Své blízké potěšíte a zároveň pohladíte chuťové pohárky každého, kdo váš výtvor ochutná.
Ingredience:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 30 g krystalového cukru
- 1/4 lžičky soli
- 4 celá vejce
- 300 ml plnotučného mléka
- 40 g čerstvého nesoleného másla
- 1 hrst rozinek
- 1 hrst blanšírovaných mandlí
- 1 polévková lžíce moučkového cukru na posypání
Na jablečnou omáčku:
- 1 kg jablek
- 80 ml vody
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 2 polévkové lžíce krystalového cukru
- 1 tyčinku skořice
- Šťávu z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
Postup:
- Oddělíme žloutek od bílků do dvou různých misek. Do mísy k žloutkům prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, mléko a vypracujeme hladké těsto.
- V druhé míse vyšleháme z bílků tuhý sníh a velmi opatrně vmícháme do těsta vařečkou.
- Připravíme si pánev, kterou je možné dát i do trouby a při střední teplotě na ní rozpustíme a zpěníme máslo, aby bylo opravdu velmi horké.
- Pomalu začneme vlévat těsto a pomocí stěrky rozetřeme po celé pánvi ve stejnoměrné vrstvě.
- Opečme z obou stran jen lehce a mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
- Pánev vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 10 – 12 minut, dokud nemá povrch zlatohnědou barvu.
- Vyjmeme z trouby a natrháme pomocí vidličky na kousky, které ovšem nemusí být stejně velké.
- Přidáme rozinky s mandlemi, promícháme a pánev vrátíme zpět do již vypnuté trouby.
- Mezitím se pustíme do přípravy jablečné omáčky.
- Jablka omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme veškerých jádřinců.
- V hrnci přivedeme k varu vodu s vanilkovým cukrem, krystalovým cukrem a skořicovou tyčinkou.
- Jablka rozkrájíme na menší kousky, pokapeme citronem a vhodíme do hrnce s vodou, kde vaříme na mírném ohni zhruba 15–20 minut.
- Odstavíme, vyjmeme skořici a rozmixujeme pomocí tyčového mixéru.
- Trhanec rozdělíme na talíř a přidáme omáčku. Ta se může konzumovat teplá i studená.