Tento jednoduchý kakaový moučník uspokojí všechny vaše chuťové buňky. Je lehký nadýchaný a když ho potřete dokonalým máslovým krémem s domácím slaným karamelem, máte dezert, který potěší celou vaši rodinu.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 2 šálky hladké mouky
- 1 a ¾ šálku krystalového cukru
- ¾ šálku neslazeného kakaového prášku
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- ½ šálku plnotučného mléka
- ½ šálku zakysané smetany
- ½ šálku rostlinného oleje
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 šálek horké uvařené kávy nebo horké vody
Na karamelovou omáčku:
- ¾ šálku cukru
- ½ šálku smetany ke šlehání pokojové teploty
- 4 lžíce másla pokojové teploty
- 2 lžičky mořské soli
Na máslový krém:
- 3 šálky moučkového cukru
- 1 šálek másla pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- ½ šálku karamelové omáčky viz výše
- ⅛ lžičky soli
Postup
- Nastříkejte plech o rozměrech 23 x 33 cm olejem ve spreji a poté vyložte dno pečícím papírem, přičemž na 2 stranách nechte přesah.
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Smíchejte mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl ve střední misce.
- V jiné misce smíchejte mléko, zakysanou smetanu, olej, vejce a vanilku.
- Pomalu přidávejte mokré ingredience do suchých, dokud se nespojí.
- Opatrně přidejte horkou kávu (nebo horkou vodu) a jemně promíchejte.
- Nalijte těsto na plech.
- Pečte asi 28–30 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu buchty nevyjde čisté.
- Nechte buchtu zcela vychladnout na plechu.
- Vložte cukr do velkého hrnce na střední plamen.
- Jakmile se cukr začne rozpouštět, míchejte, dokud se úplně nerozpustí, 10-15 minut.
- Jakmile se cukr rozpustí, přestaňte míchat a vařte na středním plameni, dokud cukr nezíská tmavě jantarovou barvu, asi 1-3 minuty.
- Během tohoto kroku neodcházejte!
- Pokud nedáváte pozor, může se velmi rychle připálit.
- Ihned přidejte nakrájené máslo a neustále šlehejte, dokud se máslo nerozpustí.
- Hrnec sundejte z plotny a za stálého šlehání pomalu přilévejte smetanu.
- Pokračujte ve šlehání, dokud není karamel hladký.
- Pokud v karamelové omáčce zůstanou shluky cukru, vraťte hrnec zpět na střední plamen na několik minut, aby se cukr úplně rozpustil.
- Přidejte sůl a prošlehejte.
- Nechte karamelovou omáčku úplně vychladnout.
- Ve stolním mixéru nebo pomocí ručního mixéru smíchejte máslo pokojové teploty s moučkovým cukrem.
- Mixujte při nízké rychlosti asi 2 minuty,
- Přidejte vanilku a dobře promíchejte.
- Mixujte při střední rychlosti po dobu 2 minut, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs.
- Přidejte vychladlý slaný karamel a šlehejte, dokud se nezapracuje.
- Buchtu potřete krémem, pokapejte zbylým slaným karamelem a podávejte.