Dokonalý jemný kakaový moučník s hladkou polevou z mascarpone je neuvěřitelně snadný na přípravu a zároveň božsky chutná. Připravte ho své rodině či přátelům k odpolední kávě. Možná využijete i naše recenze nejlepších automatických kávovarů. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 190 ml vroucí vody
- 270 g hladké mouky
- 300 g krupicového cukru
- 75 g neslazeného kakaového prášku
- 1 lžička instantního espressa
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 a ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 240 g podmáslí pokojové teploty
- 110 g rostlinného oleje
- 3 velká vejce pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Na polevu:
- 200 g mascarpone
- 15 g akátového medu
- ½ lžičky vanilkové pasty
- 100 g moučkového cukru
- 125 g smetany ke šlehání
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte plech na pečení o rozměrech 23 x 33 cm pečicím papírem.
- Dejte vařit 190 ml vody a nechte vychladnout.
- Do mísy prosejte všechny suché ingredience a pořádně promíchejte.
- Do jiné mísy přidejte všechny mokré ingredience včetně vychladlé vody a ručním šlehačem je šlehejte, dokud se nespojí.
- Dávejte si pozor, abyste nepřemíchali vejce.
- Mokré ingredience pomalu nalijte do suchých a vše jemně promíchejte.
- Ujistěte se, že v těstě nezůstaly žádné hrudky.
- Těsto nalijte na připravený plech a pečte 30–35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu buchty nevyjde čistá.
- Buchtu nechte vychladnout na mřížce.
- Po 15 minutách buchtu opatrně vyjměte z plechu na chladicí mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Elektrickým mixérem umíchejte mascarpone, akátový med a vanilkovou pastu.
- Poté přidejte moučkový cukr a promíchejte do hladka.
- Přidejte smetanu ke šlehání a šlehejte, dokud nebude směs tuhá a nebude držet tvar.
- Nalijte polevu na buchtu a rovnoměrně ji rozetřete stěrkou.
- Poprašte trochou kakaa a podávejte.