Kalifornská verze salátu Niçoise s avokádem místo brambor je naprosto perfektní a také zdravá! Je vhodná pro vegany i celiaky. Je dobře vyvážená s vysoce kvalitními bílkovinami, tuky a spoustu zeleniny. Dobrou chuť!
Ingredience:
Na zálivku:
- ½ čajové lžičky mořské soli
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- ½ polévkové lžíce dijonské hořčice
- 2 polévkové lžíce šampaňského nebo bílého vinného octa
- ⅓ šálku nerafinovaného, za studena lisovaného extra panenského olivového oleje
Na salát:
- 230 g zelených fazolek, ořezaných
- 2 polévkové lžíce soli
- 4 – 6 natvrdo uvařených velkých vajec, oloupaných a podélně rozpůlených
- 1–2 plechovky vysoce kvalitního tuňáka, nejlépe baleného v olivovém oleji, scezeného a rozlámaného na kousky
- 1 velké avokádo, nakrájeného na kostky
- ½ šálku černých oliv
- 340 g cherry rajčat, rozpůlených
- 4 ředkvičky, ořezané a nakrájené na tenké plátky
- hlávkový salát k vystlání talíře
Postup
- Ve střední míse smíchejte všechny přísady na dresink nebo protřepejte v zavařovací sklenici.
- Na zelené fazolky si připravte misku ledové vody.
- Přiveďte velký hrnec vody k varu a přidejte sůl.
- Přidejte fazole a nastavte časovač na 3 minuty.
- Poté, co se fazole vaří 3 minuty, vyzkoušejte křehkost.
- Měly by být křupavé, ale neměly by chutnat syrově.
- Slijte a ihned ponořte do ledové vodní lázně.
- Asi po 5 minutách sceďte a osušte.
- Salát sestavte tak, že suroviny rozdělíte do samostatných skupin.
- Talíř vystlete salát a na něj vrstvěte skupiny surovin.
- Vše pokapejte dresinkem nebo ho nechte bokem, aby si každý sám zalil salát dle libosti.