Připravili jsme pro vás přehled kalorických hodnot základních potravin, díky kterému snadno zjistíte, jaké potraviny jsou nízkokalorické a které mají naopak kalorií spoustu.
Díky následujícím údajům pochopíte, kolik energie získáte z konkrétních potravin.
V níže uvedených tabulkách se také dozvíte, jaký obsah bílkovin, cukrů a tuků jednotlivé potraviny mají.
Kalorické tabulky uvádějí orientační hodnoty kCal ve 100 g potraviny.
Pokud chcete určit celkovou kalorickou hodnotu pokrmu, je třeba přepočítat hodnoty podle hmotnosti každé z potravin pokrmu.
Kilokalorie vs kilojoule
Energie může být vyjádřena v kcal (kilokalorie) nebo v kJ (kiloJoule).
Kalorie označuje jednotku energie, kterou potřebujeme dát jednomu gramu vody k tomu, abychom zvýšili teplotu o 1 °C, a to při teplotách z 14,5 °C na 15,5 °C.
Joule označuje jednotku práce a energie.
Při převodu se používá jednoduchý vzorec:
- máme-li údaj v kaloriích, tak násobíme – kcal x 4,2 = kJ
- máme-li údaj v Joulech, tak dělíme – kJ : 4,2 = kcal
Podívejte se také na náš další článek, kde vám poradíme, jak si správně spočítat optimální denní příjem kalorií k tomu, abyste zhubli či si váhu udrželi.
Drůbeží maso
Drůbeží maso je obecně uznáváno jako lehčí a „zdravější“ maso pro nízký obsah tuku.
Obsahuje vitamíny, minerály a stopové prvky (draslík, hořčík, vápník, železo – podobně jako hovězí a jiné).
Při správné úpravě je lehce stravitelné.
Kuřecí maso – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Prsa | 24 | 0 | 3 | 112 |
Stehna | 20 | 0 | 5 | 116 |
Smažené | 22 | 1,5 | 8 | 285 |
Vařené | 25 | 0 | 5 | 145 |
Krůtí maso – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Prsa | 25 | 0 | 1 | 112 |
Stehna | 21 | 0 | 2,5 | 116 |
Ostatní drůbeží maso – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Párky | 12 | 1 | 21 | 240 |
Šunka krůtí | 20 | 2 | 3 | 128 |
Šunka kuřecí | 18 | 2 | 3,5 | 155 |
Kachní prsa | 20 | 0 | 4 | 123 |
Kachní stehno | 14 | 0,2 | 32 | 345 |
Kachní sádlo | 0 | 0 | 99,8 | 882 |
Husa | 14 | 0,5 | 20 | 380 |
Křepelka | 24,30 | 0 | 0 | 117 |
Bažant | 23 | 0,4 | 6 | 146 |
Holub | 24 | 0 | 13 | 213 |
Ostatní maso
Maso je důležitým zdrojem živočišných bílkovin, ale také tuků. Některé z nich jsou esenciální, takže si je tělo neumí vyrobit samo.
Některé živočišné látky nelze dostatečně nahradit rostlinnými. Jedná se například o kvalitní bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny, minerály.
Hovězí maso – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Stehno | 21 | 0 | 9 | 180 |
Plec | 19 | 0 | 11 | 183 |
Roštěná | 21 | 0 | 13 | 212 |
Svíčková | 22 | 0 | 8 | 162 |
Vařené | 25 | 0,37 | 8 | 171 |
Mleté | 20 | 0 | 16 | 225 |
Pečeně | 19 | 3,30 | 4,10 | 140 |
Vepřové maso – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Krkovička | 15 | 0 | 23 | 308 |
Karé | 17 | 0,07 | 22 | 263 |
Panenka | 20 | 0 | 5 | 136 |
Plec | 17 | 0 | 18 | 239 |
Stehno | 18 | 0 | 16 | 390 |
Bůček | 11 | 0 | 28 | 365 |
Koleno | 17 | 0 | 27 | 320 |
Slanina | 4 | 0 | 84 | 823 |
Srdce | 16,40 | 0,40 | 4,60 | 111 |
Pečeně | 19 | 2 | 4,50 | 142 |
Mleté | 16 | 0,5 | 27 | 311 |
Jazyk | 16,3 | 0,48 | 13,5 | 187 |
Šunka | 20 | 2 | 9 | 260 |
Párky | 11 | 2 | 25 | 350 |
Ostatní maso – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Jehněčí | 25 | 0 | 21 | 273 |
Telecí | 21 | 0 | 6 | 139 |
Králík domácí | 19 | 0 | 9 | 163 |
Králík divoký | 21,79 | 0 | 2,32 | 114 |
Jelen | 20,6 | 0 | 3,3 | 112 |
Srnec | 20,8 | 0,6 | 2,6 | 107 |
Masné výrobky
Maso obsahuje látky potřebné pro lidský organismus. A to v každém věku.
Nicméně uzeniny bychom neměli jíst příliš často, protože ve větší míře škodí organismu. Pokud je však nekonzumuje na denní bázi, není problém si sem tam nějakou dát.
Masné výrobky- výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Krůtí salám | 20 | 1 | 24 | 301 |
Drůbeží salám | 14 | 1,5 | 25 | 286,8 |
Drůbeží šunka | 18 | 2 | 3,5 | 155 |
Krůtí šunka | 18 | 0 | 2 | 100,4 |
Vepřová šunka | 20 | 2 | 9 | 118 |
Debrecínská šunka | 15 | 3 | 2 | 87 |
Dušená šunka | 20 | 1 | 2 | 104 |
Prosciutto | 29 | 0,5 | 16 | 239 |
Uzený bůček | 7,5 | 0 | 47 | 450,3 |
Drůbeží párky | 16 | 1,5 | 25 | 291,6 |
Vepřové párky | 11 | 2 | 25 | 350 |
Kabanos | 14 | 2 | 28 | 294 |
Slanina | 4 | 0 | 84 | 823 |
Škvarky | 12 | 0 | 79 | 762 |
Moravská klobása | 17 | 0,5 | 16 | 204 |
Vepřová klobása | 16 | 0,92 | 33 | 363 |
Bůčková paštika | 7 | 1 | 25 | 239 |
Pikantná paštika | 6 | 6 | 18 | 207 |
Májka | 9 | 2 | 29 | 302 |
Škvarková pomazánka | 19 | 2 | 53 | 557 |
Mortadella | 12 | 0 | 33 | 339,4 |
Ryby
Maso z ryb má vysoký podíl bílkovin a nízký obsah tuků. Prospěšné jsou omega mastné kyseliny (EPA, DHA), vitamíny (vitamin D, A či ze skupiny B), selen a jiné minerály a stopové prvky.
Při a pro jejich konzumaci se doporučuje:
- jíst je 2x do týdne (ne více),
- vybírat si kvalitní maso z důvěryhodného zdroje,
- upřednostnit ryby ze severních moří, ale nezapomínejte na „domácí“ ryby,
- nejíst je v syrovém stavu (ideální připravované na páře či v horkovzdušné troubě).
Ryby – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Kapr syrový | 17,83 | 0 | 5,60 | 127 |
Kapr vařený | 22,86 | 0 | 7,17 | 162 |
Sumec syrový | 16,83 | 0 | 2,82 | 95 |
Sumec vařeny | 18,47 | 0 | 2,85 | 105 |
Pstruh | 20 | 0 | 10 | 169 |
Štika | 18,80 | 0 | 0 | 86 |
Candát | 9 | 0,2 | 0,4 | 42 |
Okoun | 20 | 0 | 2 | 102 |
Lín | 19 | 0,1 | 2 | 79 |
Úhoř | 16 | 0,03 | 17 | 218 |
Sleď | 17 | 0 | 15 | 220 |
Sardinky v oleji | 17 | 0 | 15 | 270 |
Tuňák syrový | 23,33 | 0 | 4,90 | 144 |
Tuňák vařený | 29,91 | 0 | 6,28 | 184 |
Konzervovaný tuňák v oleji | 26,53 | 0 | 8,08 | 186 |
Konzervovaný tuňák ve vlastní šťávě | 23,62 | 0 | 2,97 | 128 |
Losos syrový | 19,84 | 0 | 6,34 | 142 |
Losos vařený | 25,44 | 0 | 8,13 | 182 |
Makrela syrová | 18,60 | 0 | 13,89 | 205 |
Makrela vařená | 23,85 | 0 | 17,81 | 262 |
Treska syrová | 17,81 | 0 | 0,67 | 82 |
Treska vařená | 22,83 | 0 | 0,86 | 105 |
Treska v konzervě | 22,76 | 0 | 0,86 | 105 |
Krevety | 24 | 2 | 12 | 267 |
Krab | 14 | 0 | 2 | 53 |
Tresčí játra v konzervě | 4,20 | 1,30 | 63,50 | 595 |
Surimi | 15,18 | 6,85 | 0,90 | 99 |
Vejce
Jsou také vhodným zdrojem bílkovin a tuků, vitamínů (A, z komplexu B, D) a minerálů (selen, jód, zinek, fosfor).
Podívejte se na naše kalorické tabulky, ať vidíte, jak se liší nutriční hodnoty jednotlivých druhů vajec.
Slepičí vejce – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Syrové | 12,4 | 0,9 | 10,9 | 150 |
Na tvrdo | 12,6 | 1,1 | 10,6 | 149 |
Na měkko | 12,5 | 1,2 | 10,4 | 147 |
Bílek | 10,6 | 0,1 | 1 | 47 |
Žloutek | 15 | 12,8 | 30,4 | 520 |
Bílek sušený | 81 | 6,1 | 1,4 | 366 |
Žloutek sušený | 33 | 2,9 | 57,6 | 654 |
Skořepina | 3,3 | 0,03 | 0,03 | 14 |
Ostatní vejce – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Krůtí vejce | 13,5 | 1,1 | 11,9 | 165 |
Křepelčí vejce | 13,5 | 0,8 | 12 | 164 |
Kachní vejce | 13,5 | 1,3 | 13,4 | 178 |
Husí vejce | 13,9 | 1,3 | 13,4 | 180 |
Mléčné výrobky
Hrají nezastupitelnou roli ve stravě člověka. Obsahují mléčné bílkoviny, tuky, cukry, vápník, hořčík, fosfor, zinek, selen, vitamíny (A, ze skupiny B, D, E, K) a jiné.
Mléko – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Plnotučné | 3,10 | 4,75 | 3,40 | 61,70 |
Polotučné | 3,10 | 4,70 | 1,50 | 45,24 |
Nízkotučné | 3,20 | 4,6 | 0,5 | 35,71 |
Acidofilní mléčné nápoje – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Bílé | 3,20 | 4,70 | 3,60 | 64 |
Plnotučné | 3,20 | 4,70 | 3,60 | 65 |
Nízkotučné | 3,10 | 4,70 | 1 | 40 |
Ochucené | 2,8 | 12 | 3 | 67 |
Kefír | 3,30 | 1,70 | 3,60 | 51,90 |
Jogurty – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Bílý | 5,70 | 9,70 | 4,50 | 100,71 |
Nízkotučný | 5,70 | 5,00 | 0,10 | 44 |
Ovocný | 4,80 | 18,7 | 3,80 | 122,62 |
Smetana – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Zakysaná 12 % tuku | 3,20 | 4,20 | 12 | 134,52 |
Ke šlehání 33 % | 2 | 3 | 33 | 312 |
Na vaření 10 % | 3 | 4 | 10 | 116 |
Na vaření 12 % | 3 | 4 | 12 | 135 |
Sýry – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Mozzarella | 15 | 1,10 | 20 | 240 |
Eidam | 27 | 0,5 | 17 | 263 |
Gouda | 12 | 6 | 21 | 260 |
Ementál | 25 | 0 | 29 | 362 |
Feta | 14 | 4 | 21 | 265 |
Čedar | 25 | 1 | 35 | 412,28 |
Parmezán | 35 | 3 | 26 | 389 |
Niva | 19,20 | 0,80 | 25,70 | 309,05 |
Hermelín | 18 | 2 | 28 | 329 |
Olomoucké syrečky | 30 | 2 | 0,80 | 136,67 |
Ostatní mléčné výrobky – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Tvaroh plnotučný | 9 | 4 | 10 | 142 |
Tvaroh polotučný | 7 | 4 | 4 | 79 |
Tvaroh nízkotučný | 12 | 4 | 0,3 | 69 |
Máslo | 0,70 | 0,52 | 82,58 | 734 |
Cottage cheese | 13 | 3 | 4 | 99,52 |
Pečivo
Bílé a celozrnné pečivo se liší stupněm mletí.
Z energetického pohledu bílé pečivo dodá do těla v krátké době vysokou hladinu energie. To se může hodit v dětském věku či při fyzické práci a námaze.
U celozrnného pečiva je dodávka energie pomalejší a postupná.
Samozřejmě, tak jako u každého jídla, důležité je množství a frekvence dávkování. Rozhodně, celozrnné pečivo je vhodnější z pohledu dlouhodobé konzumace. Ale ani výrobky z bílé mouky jednou za čas neublíží.
Chléb – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Bílý | 8,5 | 48 | 1,5 | 233 | |
Celozrnný | 8,2 | 49 | 2 | 220 | |
Žitný | 7,5 | 50 | 1,5 | 201 | |
Bramborový | 8 | 51 | 1 | 233 | |
Toastový | 9 | 47 | 3 | 251 | |
Rohlík – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Bílý | 10 | 60 | 3 | 286 | |
Grahamový | 10 | 59 | 3 | 290 | |
Sójový | 7 | 58 | 3 | 290 | |
Ostatní pečivo – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Houska bílá | 10 | 60 | 3 | 290 | |
Houská tmavá | 9 | 62 | 4 | 307 | |
Kaiserka bílá | 8 | 55 | 5 | 287 | |
Kaiserka celozrnná | 11 | 48 | 4 | 288 | |
Bageta | 8 | 59 | 2,2 | 290 | |
Toastový chléb světlý | 8,8 | 47 | 2,7 | 251 | |
Toastový chléb celozrnný | 8,1 | 43 | 4,4 | 256 | |
Veka | 8,7 | 57,3 | 1 | 278 | |
Strouhanka | 10 | 79 | 3,5 | 380 | |
Dietní suchary | 11 | 69 | 3,9 | 365 | |
Dalamánek | 7,5 | 51,9 | 1,1 | 259 | |
Knackebrot | 12 | 66 | 2,2 | 282 | |
Vánočka | 8 | 61 | 9 | 360 | |
Bábovka | 4 | 45 | 24 | 400 | |
Croissant | 4 | 40 | 28 | 430 | |
Kynutý koláč | 5 | 55 | 16 | 390 |
Obilniny
Jsou bohatým zdrojem cukrů, přesněji škrobů, jehož zastoupení šplhá až na 60 – 70 %. Také v sobě skrývají sacharózu, maltózu, glukózu.
Dále obsahují například vitamíny ze skupiny B či E a minerální látky jako je hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo.
Nemůžeme zapomenout na vlákninu. Ale ani na bílkoviny a tuky.
Obilniny – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Pšenice | 12 | 70 | 2 | 344 | |
Pšeničná krupice | 10,3 | 72,4 | 1,1 | 350 | |
Ječmen | 10 | 71 | 2 | 298 | |
Žito | 10 | 74 | 1,7 | 393 | |
Špalda | 15 | 61 | 4 | 362 | |
Kamut | 10 | 15 | 7 | 327 | |
Tritikále | 15 | 66 | 3 | 348 | |
Bulgur | 12 | 76 | 1 | 342 | |
Kuskus | 13 | 67 | 2 | 350 | |
Pohanka neloupaná | 13 | 72 | 3 | 343 | |
Pohanka loupaná | 13 | 72 | 3 | 343 | |
Proso | 11,02 | 73 | 4,22 | 378 | |
Jáhly | 11 | 73 | 3 | 395 | |
Sója | 35 | 10,82 | 18,7 | 381 | |
Amarant | 14 | 65 | 7 | 371 | |
Čirok | 10,6 | 63,62 | 3,46 | 348 | |
Quinoa | 14 | 64 | 6 | 368 | |
Slzovka obecná | 13 | 68 | 7 | 385 | |
Oves | 13,15 | 61 | 6 | 368 | |
Ovesné otruby | 10 | 58 | 10 | 315 | |
Kukuřice | 3,41 | 24 | 1,5 | 91 | |
Rýže hnědá | 8 | 72 | 0,97 | 353 | |
Rýže loupaná | 8 | 77 | 1 | 352 | |
Rýže Basmati | 7 | 71 | 2 | 378 | |
Rýže jasmínová | 7 | 79 | 0 | 346 |
Těstoviny
Rychlá a jednoduchá příprava jim poskytla významné místo v našem jídelníčku.
Vedle klasických (z bílé mouky) jsou na trhu v dnešní době dostupné také celozrnné, jejichž glykemický index nedosahuje až takových výšin. Příkladem jsou těstoviny z hnědé rýže, špaldové, pohankové a jiné varianty.
Tak jako je tomu u každého jídla, u těstovin platí, že je třeba je konzumovat s rozumem a přihlédnutím k celkovému dennímu energetickému příjmu.
Nahlédněte do našich nutričních tabulek, které vám pomohou zjistit hodnoty konkrétních druhů těstovin.
Pšeničné těstoviny – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Bílé | 12 | 74 | 1,2 | 377 | |
Celozrnné | 12,2 | 64 | 2 | 354 | |
Špagety | 12 | 65 | 2 | 349 | |
Penne | 12 | 74 | 1,2 | 377 | |
Farfalle | 12 | 74 | 1,2 | 377 | |
Tortellini | 14 | 47 | 7 | 322 | |
Fusilli | 12 | 74 | 1,2 | 377 | |
Tagliatelle | 12 | 74 | 1,2 | 377 | |
Ostatní těstoviny – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Špaldové těstoviny celozrnné | 12 | 75 | 1,1 | 390 | |
Žitné | 18 | 72 | 1,5 | 407 | |
Grahamové | 13,5 | 69,3 | 3,8 | 364 | |
Vaječné | 18 | 68 | 1,8 | 380 | |
Bezvaječné | 9,8 | 72,4 | 1,2 | 350 | |
Tarhoňa | 12,1 | 76,6 | 1,6 | 379 | |
Kolínka | 12,5 | 71,2 | 2 | 359 | |
Niťovky | 15 | 76 | 3,6 | 402 |
Luštěniny
Obsahují bílkoviny, cukry (s nízkým glykemickým indexem), tuky, vlákninu, vitamíny (hlavně ze skupiny B), minerály, jako je železo, hořčík, draslík, vápník, zinek, selen, fosfor.
Bílkoviny z luštěnin se do jisté míry považují za hodnotnou náhradu živočišných. Proto by je měli konzumovat zejména vegani.
Záporem je obsah látek, které znepříjemňují a ztěžují trávení či způsobují nadýmání. Ve zkratce jde o kyselinu fytovou, lektiny, saponiny.
Nepříjemnostem se dá částečně vyhnout vhodnou tepelnou přípravou, namáčením před vařením, délkou vaření či mixováním.
Čočka – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Hnědá | 24 | 44 | 2 | 339 | |
Hnědá loupaná | 24 | 40 | 2 | 314 | |
Černá | 24 | 44 | 2 | 339 | |
Černá loupaná | 24 | 40 | 2 | 314 | |
Zelená | 22 | 46 | 2 | 339 | |
Zelená loupaná | 24 | 40 | 2 | 314 | |
Červená | 22 | 54 | 1,4 | 367 | |
Červená loupaná | 24 | 40 | 2 | 314 | |
Žlutá | 22 | 54 | 1,4 | 367 | |
Žlutá loupaná | 24 | 40 | 2 | 314 | |
Fazole – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Bílé | 23 | 50 | 0,8 | 349 | |
Černé | 22 | 30 | 1,4 | 298 | |
Červené | 18 | 28 | 1,6 | 279 | |
Hrách – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Zelený | 20 | 50 | 1,2 | 352 | |
– loupaný | 24 | 60 | 1,4 | 388 | |
– klíčený | 2,4 | 4,2 | 0,2 | 36 | |
Žlutý | 20 | 50 | 1,4 | 330 | |
– loupaný | 24 | 54 | 1,4 | 363 | |
– klíčený | 2,4 | 4,2 | 0,2 | 36 | |
Ostatní luštěniny – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Čerstvé fazolky | 2,2 | 3,3 | 0,5 | 38 | |
Cizrna | 20 | 28 | 6 | 323 | |
Sója | 34 | 12 | 21 | 418 | |
Mungo klíčky | 23,3 | 42,1 | 1,5 | 314 |
Objevte podobné tipy
Oleje a tuky
Oleje a tuky se využívají při přípravě jídel.
Známé je jejich rozdělení na dobré a špatné tuky. Příkladem těch špatných jsou trans a nasycené tuky. Dobré jsou nenasycené a omega-3 mastné kyseliny.
Tuky hrají v lidském organismu nezastupitelnou roli, a to nejen z pohledu energetického, ale také stavebního.
Vhodné zdroje tuků jsou například
- ořechy a semena + rostlinné oleje
- zelená listová zelenina
- mořské řasy
- avokádo
- živočišné tuky (mořské ryby a korýši, vaječný žloutek, plnotučné mléko a jogurty)
Nevhodné jsou umělé a průmyslově zpracované oleje, tuky, margaríny, smažené a fast-food varianty.
Olej – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Olivový | 0 | 0,2 | 95 | 856 |
Řepkový | 0 | 0 | 100 | 900 |
Slunečnicový | 0 | 0 | 99 | 891 |
Lněný | 1 | 0 | 95 | 860 |
Sezamový | 0 | 0 | 99 | 891 |
Dýňový | 0 | 0 | 99 | 891 |
Sójový | 1 | 0 | 99 | 896 |
Kukuřičný | 0 | 0 | 99 | 891 |
Z vlašských ořechů | 0 | 0 | 99 | 891 |
Z lískových ořechů | 0 | 0 | 95 | 855 |
Arašídový | 0 | 0 | 99,9 | 900 |
Kokosový | 0 | 0 | 99 | 891 |
Palmový | 0 | 0 | 99,9 | 900 |
Konopný | 0 | 0 | 95 | 855 |
Rakytníkový | 0 | 0 | 100 | 900 |
Z kustovnice čínské | 0 | 0 | 95 | 855 |
Arganový | 0 | 0 | 100 | 900 |
Avokádový | 0 | 0 | 99 | 891 |
Olej z lososa | 0 | 0 | 96 | 864 |
Máslo, tuk, sádlo – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Máslo kravské | 0,7 | 0,8 | 82 | 745 |
Máslo kravské bez laktózy | 0,7 | 0 | 82 | 741 |
Ghí | 0,1 | 0,1 | 98 | 883 |
Máslo kozí | 0 | 1 | 82 | 743 |
Margarín | 0 | 0 | 60 | 540 |
Margarín odtučněný | 0,5 | 0,5 | 30 | 275 |
Kokosové máslo | 7 | 17 | 65 | 686 |
Kakaové máslo | 0 | 3 | 90 | 823 |
Sádlo vepřové | 2 | 0 | 99 | 900 |
Sádlo husí | 1 | 0 | 84 | 761 |
Sádlo kachní | 0 | 0 | 100 | 899 |
Hovězí lůj | 0 | 0 | 90 | 810 |
Ořechy a semena
Chlubí se obsahem kvalitních bílkovin a dobrých tuků. Navíc jsou zdrojem vlákniny, vitamínů (A, B, C, E, K) a minerálů (hořčík, draslík, vápník, zinek, síra, železo, fosfor, mangan).
Význam mají pro nervový systém, kůži, vlasy, imunitu, duševní pohodu.
Ořechy – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Vlašské | 15,8 | 13,7 | 63,4 | 671 |
Lískové | 14,7 | 7,07 | 62,4 | 623 |
Kešu | 18,2 | 23,9 | 45,6 | 550 |
Makadamové | 7,7 | 5,2 | 76 | 714 |
Mandle | 28,1 | 4,3 | 47,9 | 593 |
Pistácie | 20,3 | 17,87 | 49,5 | 605 |
Para | 14,4 | 67,3 | 4,65 | 651 |
Píniové | 24 | 9,7 | 50,7 | 594 |
Pekanové | 9,1 | 13,7 | 72 | 686 |
Arašídy | 24,5 | 15,8 | 48,9 | 557 |
Semínka – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Dýňová | 24,5 | 17,5 | 45,9 | 569 |
Slunečnicová | 24 | 4 | 56 | 612 |
Lněná | 22,4 | 4,4 | 37,1 | 525 |
Sezamová | 22 | 4 | 58,5 | 640 |
Chia | 21 | 20 | 31 | 480 |
Ovoce
Vhodnější a zdravější varianta sladkosti. Plody a semena obsahují přirozené a přírodní cukry, ale také bílkoviny či tuky. Samozřejmě vitamíny a minerály. Zmínit je třeba také vlákninu.
Do těla dodá potřebné živiny a látky, které si tělo neumí samo vyrobit.
Racionální a pestrá strava musí v každodenním jídelníčku zahrnovat i ovoce.
Dá se konzumovat na několik známých způsobů, nejvhodněji čerstvé, ale také ve šťávach či smoothies.
Ovoce – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Jablko | 0,3 | 11,4 | 0,2 | 53 |
Hruška | 0,4 | 12,4 | 0,1 | 58,3 |
Meruňka | 1 | 13 | 0,3 | 57 |
Broskev | 0,6 | 12 | 0,2 | 50 |
Nektarinka | 1,2 | 9 | 0,1 | 36 |
Třešně | 1,0 | 14 | 0,5 | 69 |
Višně | 1 | 9,8 | 0,62 | 53 |
Švestky | 0,8 | 15 | 0,3 | 68 |
Jahody | 1 | 9 | 0,6 | 43 |
Maliny | 1,2 | 6,4 | 0,58 | 48 |
Angrešt | 0,82 | 6,7 | 0,2 | 36 |
Borůvky | 0,8 | 15 | 0,8 | 68 |
Rybíz červený | 1,1 | 7,4 | 0,25 | 45 |
Rybíz černý | 1,2 | 10,4 | 0,27 | 61 |
Hroznové víno | 0,68 | 14,8 | 0,35 | 68 |
Citrón | 0,6 | 10 | 0,5 | 45 |
Banán | 1,1 | 20,2 | 0,3 | 93 |
Ananas | 0,35 | 10 | 0,2 | 44 |
Mandarinka | 0,72 | 7,7 | 0,3 | 39 |
Pomeranč | 0,92 | 7,9 | 0,22 | 43 |
Avokádo | 2 | 1,8 | 14,67 | 160 |
Datle | 1,1 | 35,7 | 0,3 | 160 |
Fíky | 1,4 | 14,7 | 0,41 | 75 |
Grapefruit | 0,57 | 8 | 0,21 | 38 |
Kiwi | 1,1 | 9 | 0,5 | 50 |
Mango | 1 | 10 | 0,3 | 71 |
Sušené ovoce
Ovoce je zdravé, a to na jakýkoli způsob. Po vysušení jej umíme skladovat delší dobu. Nicméně, je třeba mít na paměti, že vysušená varianta obsahuje více cukru, než čerstvé ovoce.
Zvýšenému obsahu cukru a celkovému příjmu energie za den bychom měli přizpůsobit také množství zkonzumované pochoutky. Samozřejmě nemůžeme zapomenout na fakt, že i v tomto stavu obsahuje prospěšné vitamíny a minerály.
Sušené ovoce – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Rozinky | 3 | 70 | 0,5 | 220 |
Švestky | 3,1 | 75 | 0,6 | 248 |
Jablka | 1,5 | 60 | 1,5 | 245 |
Meruňky | 4,2 | 53 | 0,8 | 250 |
Jahody | 7,6 | 50,9 | 3,7 | 286 |
Maliny | 8,1 | 30,1 | 1,9 | 214 |
Brusinky | 1 | 60 | 0,7 | 251 |
Fíky | 4 | 68 | 1 | 297 |
Banány | 5 | 70 | 1 | 320 |
Datle | 2 | 64 | 1 | 267 |
Ananas | 2 | 89 | 0 | 360 |
Goji | 13,9 | 64,1 | 1,5 | 258 |
Zelenina
Stejně jako ovoce má ve stravě člověka nezastupitelné místo. Je zdrojem potřebných vitamínů a minerálů. Navíc obsahuje základní živiny, tedy bílkoviny, tuky i cukry, vlákninu.
Měla by zastupovat většinový podíl v přijaté stravě.
Zelenina – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Cibule | 1,7 | 9,6 | 0,3 | 48 |
Pórek | 2,5 | 8,6 | 0,3 | 45 |
Česnek | 6 | 25 | 0,27 | 127 |
Hrách | 6,5 | 13,3 | 0,5 | 77 |
Fazole | 2,3 | 7,1 | 0,3 | 38 |
Čočka | 26,9 | 59,2 | 1,2 | 344 |
Sója | 43,8 | 16,3 | 23 | 445 |
Zelí | 1,5 | 4,5 | 0,2 | 29 |
Zelí čínské | 1.1 | 1 | 0,3 | 12 |
Kapusta hlávková | 3,1 | 6,7 | 0,5 | 43 |
Kapusta růžičková | 5,2 | 7,6 | 0,6 | 50 |
Květák | 2 | 4 | 0,28 | 30 |
Kukuřice | 4 | 24 | 2 | 91 |
Brambory | 1,7 | 16,6 | 0,2 | 72 |
Červená řepa | 1,8 | 10,6 | 0,1 | 48 |
Mrkev | 1 | 7 | 0,22 | 35 |
Petržel | 2,9 | 12,2 | 0,6 | 62 |
Petrželová nať | 3,7 | 9 | 1 | 57 |
Kedluben | 4,4 | 2,9 | 0,9 | 33 |
Ředkvička | 1,5 | 5 | 0,1 | 22 |
Celer | 1,7 | 9,9 | 0,3 | 5 |
Paprika červená | 1,2 | 5,2 | 0,5 | 29 |
Paprika zelená | 0,8 | 2,6 | 0,3 | 17 |
Rajčata | 1,1 | 4,6 | 0,3 | 24 |
Špenát | 3,4 | 4,1 | 0,6 | 33 |
Mangold | 2,1 | 2,8 | 0,3 | 14 |
Brokolice | 4,4 | 2,9 | 0,9 | 33 |
Salátová okurka | 0,7 | 2,6 | 0,2 | 17 |
Olivy | 0,8 | 4 | 15 | 163 |
Meloun červený | 0,6 | 5 | 0,2 | 26 |
Meloun žlutý | 0,5 | 6,5 | 0,1 | 29 |
Patizon | 2,3 | 0,3 | 10,2 | 50 |
Cuketa | 1,6 | 2,1 | 0,4 | 19 |
Lilek | 1,3 | 8,2 | 0,3 | 38 |
Chřest | 2,2 | 3,5 | 0,2 | 22 |
Žampiony | 3,3 | 4,8 | 0,6 | 17 |
Houby
Houby jsou důležitou součástí přírody. Zastupují roli rozkladu organických látek a tím produkci humusu. Regulují populaci hmyzu, jsou potravou pro zvěř i člověka.
Obsahují bílkoviny, vlákninu, minerální látky a stopové prvky i vitamíny a dokonce i antioxidanty. Mají nízký obsah tuků a cukrů.
Máme pro vás připravené nutriční tabulky na jednotlivé druhy hub.
Houby – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Hřib dubový | 5 | 2 | 0,5 | 38 |
Žampiony | 2,8 | 3 | 0,2 | 35 |
Hlíva ústřičná | 2,6 | 4,4 | 0,2 | 42 |
Kombucha | 0,1 | 8 | 0 | 33 |
Jidášovo ucho | 3 | 4 | 0 | 36 |
Shiitake | 8,3 | 26,7 | 1,3 | 218 |
Lanýž | 2,6 | 4,4 | 0,4 | 43 |
Bedle vysoká | 3 | 3 | 0,2 | 26 |
Máslák obecný | 1,8 | 3,7 | 0,4 | 36 |
Suchohřib žlutomasý | 6 | 1,1 | 0,6 | 37 |
Kozák březový | 3,4 | 3,3 | 0,8 | 34 |
Hřib hnědý | 2 | 0,4 | 0,2 | 11 |
Sladkosti
O tomto druhu stravovací složky není třeba zbytečně psát. Význam je čistě potěšující. V rozumném/omezeném množství však nikomu neublíží. Zakázány však mohou být u některých onemocnění (jako je například cukrovka). Důvodem je cukr.
Sladkosti – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Piškoty | 11 | 75 | 4 | 389 |
Kakaové řezy | 8 | 51 | 33 | 537 |
Polomáčené sušenky v čokoládě | 8 | 51 | 33 | 539 |
Sójové řezy | 13 | 48 | 17 | 420 |
Mléčná čokoláda | 6 | 59 | 29 | 529 |
Hořká čokoláda 52 % kakaa | 7 | 51 | 32 | 530 |
Hořká čokoláda 65 % kakaa | 9 | 39 | 35 | 533 |
Hořká čokoláda 70 % kakaa | 9 | 34 | 41 | 561 |
Hořká čokoláda 85 % kakaa | 12 | 19 | 46 | 576 |
Hořká čokoláda 90 % kakaa | 10 | 14 | 55 | 593 |
Lentilky | 4 | 75 | 18 | 479 |
Nutella | 6 | 58 | 19 | 538 |
Domácí Tiramisu | 3 | 18 | 26 | 319 |
Větrník | 5 | 40 | 20 | 358 |
Cheesecake | 17 | 17 | 3 | 164 |
Cookies | 5 | 67 | 22 | 486 |
Želé bonbóny | 7 | 79 | 0 | 350 |
Ovocné bonbóny | 3 | 94 | 0 | 394 |
Lízátko | 0,4 | 98 | 0,4 | 395 |
Zmrzlina smetanová | 2 | 14 | 22 | 251 |
Zmrzlina čokoládová | 3 | 22 | 4 | 131 |
Zmrzlina vanilková | 3 | 12 | 8 | 132 |
Zmrzlina ruská | 3 | 21 | 12 | 204 |
Slané pochutiny
Stejně jako sladkosti dokážou svou chutí potěšit mlsný jazyk a chuťové buňky člověka.
Slané pochutiny – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Slané tyčinky | 10 | 76 | 7 | 413 |
Chipsy solené | 0,45 | 50 | 33 | 527 |
Bramborové lupínky | 7,7 | 48,4 | 32,4 | 523 |
Popcorn slaný | 10 | 54 | 18 | 442 |
Nachos | 7 | 64 | 20 | 473 |
Arašídové křupky | 13 | 49 | 32 | 537 |
Slané sušenky | 8 | 60 | 24 | 487 |
Krekry | 8,1 | 54,9 | 26 | 490 |
Nealkoholické nápoje
Voda je nejdůležitější součástí života a i když bez ní krátkou dobu vydržíme, pro správné fungování organismu je nutné doplňovat pravidelnou denní dávku.
Voda – výživová hodnota na 100 ml | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Pitná | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Sodovka | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Se sirupem | 0,01 | 4 | 0,01 | 18 | |
Káva – výživová hodnota na 100 ml | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Espresso | 0,2 | 0 | 0,4 | 4 | |
Turecká | 0,1 | 1 | 0,04 | 6 | |
+ cukr a mléko | 1 | 6 | 2 | 42 | |
Čaj – výživová hodnota na 100 ml | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Černý bez cukru | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Černý s citrónem | 0 | 0,1 | 0 | 0,48 | |
Zelený | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Bylinkový | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Džus – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Ovocný | 0,2 | 12 | 0 | 52 | |
Zeleninový | 0,7 | 12 | 0,2 | 56 | |
Jablkový | 1 | 10 | 0 | 41 | |
Jahodový | 0,2 | 12 | 0 | 50 | |
Borůvkový | 0,2 | 12 | 0 | 52 | |
Pomerančový | 0,7 | 9 | 0 | 42 | |
Grapefruitový | 0,2 | 12 | 0 | 52 | |
Ananasový | 0,2 | 12 | 0 | 52 | |
Ostatní nápoje – výživová hodnota na 100 ml | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Kolový nápoj s cukrem | 0 | 11 | 0 | 45 | |
Bez cukru | 0 | 0 | 0 | 0,48 | |
Ledový čaj | 0,5 | 4,8 | 0,5 | 20 | |
Tonic | 0 | 9 | 0 | 37 | |
Energetický nápoj | 0 | 11 | 0 | 46 | |
Pivo – NEALKO | 0,3 | 4 | 0 | 18 | |
Kakao | 3 | 10 | 2 | 71 | |
Caro | 5,1 | 83 | 0,5 | 371 |
Alkoholické nápoje
Alkohol je určen pro potěšení, ale pouze v omezené dávce.
Jeho nadměrný a dlouhodobý příjem ničí nejen zdraví, ale také sociální a ekonomickou stránku jednotlivce, rodiny i společnosti.
Pivo – výživová hodnota na 500 ml | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Světlé 10° | 1 | 10 | 0 | 210 | |
Světlé 11° | 1,6 | 20 | 0 | 210 | |
Světlé 12° | 2,4 | 20 | 0 | 235 | |
Tmavé 10° | 1,5 | 27,5 | 0 | 125 | |
Tmavé 11° | 2,5 | 30 | 0 | 140 | |
Tmavé 12° | 2,5 | 30 | 0 | 140 | |
Radler | 1,5 | 25 | 0 | 195 | |
Víno – výživová hodnota na 100 ml | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Bílé suché | 0,1 | 0,4 | 0 | 63 | |
Bílé polosuché | 0,2 | 5 | 0 | 22 | |
Bílé polosladké | 0,1 | 1 | 0 | 73 | |
Bílé sladké | 0,2 | 11 | 0 | 47 | |
Růžové suché | 0 | 0,2 | 0 | 66 | |
Růžové polosuché | 0,2 | 5 | 0 | 22 | |
Růžové polosladké | 0,2 | 9 | 0 | 39 | |
Růžové sladké | 0,2 | 11 | 0 | 47 | |
Červené suché | 0,3 | 0,4 | 0 | 74 | |
Červené polosuché | 0,2 | 5 | 0 | 22 | |
Červené polosladké | 0,2 | 9 | 0 | 39 | |
Šumivé – šampaňské | 1 | 19 | 0 | 80 | |
Saké | 0,2 | 3,3 | 0 | 15 | |
Ostatní alkohol – výživová hodnota na 0,04 l | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Burčák | 0,04 | 2,4 | 0 | 22,8 | |
Borovička | 0 | 0 | 0 | 94 | |
Vodka | 0 | 0 | 0 | 92 | |
Gin | 0 | 0 | 0 | 76,4 | |
Rum | 0 | 6 | 0 | 92,4 | |
Domácí pálenka | 0 | 0 | 0 | 91,6 | |
Becherovka | 0 | 4 | 0 | 108 | |
Fernet | 0 | 2,8 | 0 | 66,8 | |
Medovina | 0 | 4 | 0 | 38,4 | |
Whisky | 0 | 0 | 0 | 87,6 | |
Aperol | 0 | 7,2 | 0 | 59,2 | |
Tatranský čaj | 0 | 8 | 0 | 112 | |
Malibu | 0 | 6 | 0 | 76,4 | |
Vaječný likér | 1,2 | 13,2 | 2 | 75,6 | |
Amaretto | 0 | 22,8 | 0 | 95,2 |
Koření
Koření – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal |
Černý pepř | 6 | 50 | 0 | 295 |
Bílý pepř | 8 | 60 | 0 | 309 |
Zelený pepř | 6 | 50 | 0 | 295 |
Nové koření | 26,7 | 30 | 26,7 | 504 |
Kmín | 13 | 60 | 14 | 333 |
Fenykl | 16 | 53 | 10 | 315 |
Rozmarýn | 10 | 60 | 10 | 423 |
Oregáno | 12 | 70 | 10 | 513 |
Tymián | 10 | 65 | 7 | 417 |
Majoránka | 10 | 40 | 6 | 303 |
Hořčičné semínko | 33 | 22 | 33 | 495 |
Chilli | 12,5 | 35 | 15 | 394 |
Paprika mletá | 13,3 | 53,3 | 20 | 485 |
Badyán | 4,3 | 51,4 | 10 | 369 |
Kari | 10 | 62 | 10 | 455 |
Koriandr | 12 | 50 | 20 | 460 |
Estragon | 25 | 50 | 7,5 | 401 |
Kurkuma | 7,5 | 50 | 2 | 289 |
Kopr | 2 | 8 | 0 | 25 |
Křen | 3 | 15 | 0 | 63 |
Česnek | 6 | 25 | 0 | 120 |
Wasabi | 3 | 53 | 7 | 284 |
Zázvor | 6,7 | 53,3 | 5,3 | 319 |
Šafrán | 10 | 62 | 9 | 374 |
Petrželová nať | 4 | 9 | 0,44 | 56 |
Bobkový list | 10 | 40 | 20 | 429 |
Levandule | 1,1 | 9 | 0,9 | 46 |
Muškátový oříšek | 2 | 40 | 6 | 270 |
Hřebíček | 5 | 50 | 13,3 | 403 |
Skořice | 3 | 60 | 10 | 394 |
Vanilka | 0,7 | 20 | 0,7 | 120 |
Sladidla
Známe přírodní sladidla (glukóza, fruktóza) a sladila umělá – čili náhradní sladidla, která slouží pro náhradu chuti s nízkým obsahem cukru.
Hojně používané jsou také sladké sirupy – javorový, kukuřičný, čekankový či agáve.
A nelze zapomenout ani na med.
Cukr – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Bílý | 0 | 100 | 0 | 401 | |
Třtinový | 0 | 99 | 0 | 402 | |
Kokosový | 2 | 92 | 0 | 401 | |
Palmový | 2 | 86 | 2 | 394 | |
Vanilkový | 0 | 95 | 0 | 398 | |
Sirup – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Agáve | 0 | 80 | 0 | 335 | |
Javorový | 0 | 70 | 0 | 293 | |
Datlový | 1 | 70 | 0,6 | 307 | |
Čekankový | 3 | 36 | 0 | 284 | |
Kukuřičný | 0 | 70 | 0 | 293 | |
Ostatní sladidla – výživová hodnota na 100 g | Bílkoviny | Cukry | Tuky | Energie v kcal | |
Med | 0,27 | 82 | 0,04 | 333 | |
Stévie | 20 | 3 | 0 | 72 | |
Sacharín | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Sukralóza | 0 | 98,55 | 0 | 394 | |
Xylitol | 0 | 100 | 0 | 418 | |
Aspartam | 0,2 | 0,4 | 0 | 2 |
Všechny údaje v kalorických tabulkách jsou orientační/průměrné a mohou se lišit v závislosti na výrobci a zdroji.