Pokud plánujete malou, ale i velkou oslavu jsou kanapky tou nejlepší volbou na pohoštění vašich hostů.
Přečtěte si z čeho se jednohubky skládají, jaké suroviny a ingredience lze použít, jak je skombinovat a jaké zásady dodržet, abyste si je mohli vychutnat v celé jejich kráse.
Co jsou to kanapky?
Pod tímto pojmenováním se označují malé obložené jednohubky, které svou velikostí připomínají mini obložené chlebíčky, tento typ oblíbeného občerstvení se výborně hodí k různým oslavám, narozeninovým nebo grill párty, pracovním večírkům, či jako forma silvestrovského pohoštění.
Základ kanapek je především v pečivo. Používá se tenký plátek celozrnného chleba, nebo slané sušenky, tzv. krekry či plátek opečeného celozrnného toastového chleba a bývají vždy obložené různými surovinami.
Jednohubky jsou v ideální velikosti, aby se daly držet jednou rukou a vy jste mohli držet nápoj v druhé ruce, a sníst je jedním soustem.
Rozdíl: kanapky vs. předkrm
Někteří lidé mohou termíny předkrmy a jednohubky zaměňovat. Jinými slovy, všechny jednohubky jsou předkrmy, ale ne všechny předkrmy jsou jednohubky.
Předkrmy jsou v podstatě pokrmy, které lze podávat teplé nebo studené před jídlem bez potřeby příboru.
Jednohubky jsou tedy typem předkrmů, které jsou svou povahou velmi specifické. Skládají se z kousku základní vrstvy, jako je toastový chléb, který je doplněný dalšími surovinami a je určený ke konzumaci na jedno sousto.
Z čeho se kanapky skládají?
Jednohubky se tradičně skládají ze čtyř hlavních částí:
Základ tvoří malý kousek chleba, toastu nebo sušenek. Crostini a bruschetta jsou klasickými příklady jednohubek. Moderní jednohubky mohou jako základ používat sušenku, malou palačinku (nazývanou bliny).
Další vrstvou je pomazánka, jako máslo, ochucený smetanový sýr nebo majonéza. Pomazánka dodává vlhkost a chuť a zároveň tvoří bariéru, aby se chléb pod ní nerozmočil. Slouží také jako druh lepidla, takže je méně pravděpodobné, že suroviny ze základu spadnou.
Přísady z masa, mořských plodů, zeleniny, ovoce nebo čehokoli jiného. To je primární složka kanapky a čím luxusnější, tím lepší: steak, šunka prosciutto, uzený losos, humr a krevety jsou vynikající volbou.
Ozdoba je obvykle něco malého, jako drobná nasekaná cibule, bylinky nebo kaviár.
I když je přijatelné, aby jednohubka vyžadovala dvě kousnutí, jedno sousto je lepší.
A pokud host musí kanapku rozkousnout napůl, měla by být poddajná a nevyžadovat nadměrné žvýkání nebo kroucení, aby se rozlomila.
Například křupavá bageta by měla být nakrájena na tenké plátky a opečena, aby byla spíše křupavá než žvýkací.
Stejně tak by jednohubka neměla hostovi přecpat ústa
Jak se kanapky dělají ?
Z chleba se vykrajují obdélníčky o rozměrech asi 8×3 cm. Jedním ze skvělých způsobů, jak vyrobit základy pro jednohubky, je pomocí rýhovaných vykrajovátek vykrájet kolečka z plátků obyčejného bílého nebo pšeničného chleba.
Jakmile je pečivo připravené, rozprostřete ho je na plech a opékejte je v troubě při 160 stupních po dobu asi pěti minut. Chcete, aby vaše kolečka byla křupavá, ale ne drobivá. Měly by být dostatečně pevné, aby se nezačaly prohýbat, když je někdo zvedne, ale ne tak křehké, aby se rozpadly.
Tipy co dát na kanapky
Základ:
Nakrájený chléb |
Toasty |
Sušenky |
Tartaletka |
Plátky z listového těsta |
Pita chleba nebo těsto na pizzu |
Tortilla chipsy a brambůrky (vyzkoušejte je s těmito domácími chipsy) |
Pomazánky:
Tuňáková pomazánka (vyzkoušejte tuto lahodnou rybí pomazánku) |
Křen (vyzkoušejte tento recept na křenovou pomazánku) |
Pomazánka z modrého sýra (zkuste tuto nivovou pomazánku) |
Pomazánka s olivami |
Pomazánka s kari |
Bylinkové máslo (petržel, koriandr, estragon atd.) |
Sýrová pomazánka (zkuste tuto pomazánku z hermelínu) |
Tzatziki (připravte si ho podle tohoto receptu na řeckou omáčku) |
Pomazánka z mascarpone |
Pomazánka se sýrem Feta |
Medová hořčiče |
Přísady a ozdoby:
Nakládaná zelenina (cibule, okurka atd.) |
Chutney (mango, rajčata atd.) |
Marinované houby |
Olivy |
Kapary |
Ředkvičky |
Plátky okurky |
Cherry rajče |
Pečené, dušené, uzené maso a ryby |
Krevety |
Kaviár |
Klobásy |
Slanina |
Šunka |
Salám |
Vejce (vařené, smažené, omelety, míchanice atd.)Sýry |
Ovoce |
Tipy k přípravě kanapek
- Kanapky by měly být lehce stravitelné a měly by naladit chuťové pohárky
- Použité ingredience by se měly vzájemně chuťově doplňovat
- Připravené kanapky vždy dozdobte, třeba kouskem zeleniny, bylinkami nebo ovocem
- Pamatujte, že byste měli podávat různé druhy jednohubek, aby i hosté kteří mají nějaké omezení v jídle, si mohli na kanapkách pochutnat (např. vegetariánské jednohubky a veganské jednohubky)
- Nejde jen o to, jak jídlo chutná, ale i o to, jak vypadá, proto se zamyslete i nad prezentací