Divočák se šípkovou omáčkou je prostě klasika, která nezklame.
INGREDIENCE:
- 1 kg divočáka (kýta nebo plec)
- 100 g slaniny
- sůl
- 2 dl červeného vína
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 100 g šípkové marmelády
- trochu citronové kůry a šťávy
- 10 g cukru
Na mořidlo:
- 120 g mrkve, celeru a petržele
- 2 ks cibule
- pepř celý černý
- nové koření
- 1 bobkový list
- tymián
- citronová kůra
- 1 dl octu
- 500 ml vody
POSTUP:
- Maso si očistěte.
- Mrkev, celer, cibuli a petržel si očistěte a nakrájejte na kostičky.
- Vše dejte spolu s ostatními ingrediencemi na mořidlo.
- Svařte, nechte vychladnout, a pak mořidlem podlijte maso a nechte 3-5 dní odležet.
- Každý den maso obracejte, aby ztratilo svůj specifický pach.
- Po době louhování vyjměte z výluhu zeleninu a osmažte ji na slanině-
- Přidejte maso, osolte, podlijte vývarem nebo horkou vodou a nechte dusit.
- Střídavě podlévejte vodou (vývarem), mořidlem a vínem.
- Až je maso měkké, dejte jej bokem a omáčku zahustěte jíškou z másla a mouky.
- Přidejte šípkový džem, citronovou kůru i šťávu, cukr, sůl a vařte ještě 10 minut.
- Maso naporcujte na plátky a podávejte se svou oblíbenou přílohou.