Zkuste si připravit kapra zase na nový způsob! Tahle verze se vám bude líbit. Rybí maso promíchané se sójovou a rybí omáčkou a servírované s teplým zeleninovým salátem je prostě delikatesa.
Co budete potřebovat
Na kapra:
- 1 celý menší kapr, rozdělený na jednotlivé porce
- sůl a pepř dle chuti
- sezamové semínko
- 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 6 lžic sójové omáčky
- 4 lžíce rybí omáčky
Na salát:
- 500 g tuřínu
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
- 2 červené cibule
- 2 mrkve
- slunečnicový olej
- sůl a pepř
- sezamové semínko
Postup
- Porce kapra omyjte a usušte.
- Česnek a zázvor nastrouhejte najemno.
- Rybí maso ze všech stran osolte a opepřete.
- Natřete směsí zázvoru a česneku.
- Zalijte sójovou omáčkou, kterou jste předtím smíchali s rybí omáčkou.
- Povrch posypte sezamovým semínkem a nechte 24 hodin marinovat.
- Grilujte na rozpáleném grilu, dokud není ryba hotová.
- Záleží na velikosti a tloušťce kousků, ale většinou stačí kolem 6 – 7 minut z každé strany.
- Připravte si salát.
- Tuřín oloupejte a nakrájejte na kostičky velké asi 1 – 2 cm.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubé kostičky.
- Řapíkatý celer nakrájejte na kousky.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej.
- Osmažte na něm červenou cibuli. Po pěti minutách přidejte kostky tuřínu.
- Ochuťte solí a pepřem.
- Opékejte, dokud kostky tuřínky nezměknou.
- Dochuťte česnekem a přidejte mrkev, kterou jste pomocí škrabky na zeleninu naloupali na tenké plátky.
- Posypte sezamovým semínkem.
- Kdo má rád pikantnější chutě, může přidat i špetku chilli.
- Salát podávejte teplý, spolu s grilovaným kaprem.