Tyto vegetariánské burgery jsou báječné a jednoduché na přípravu, doplněné čerstvým pestem a kozím sýrem. Karbanátky s kapustou jsou skvělou volbou na lehký oběd nebo večeři. Podávejte je třeba s lahodnou restovanou rýží, tato kombinace je naprosto luxusní.
Co budeme potřebovat
- 140 g quinoi
- 500 g zeleninového vývaru
- 100g kapusty (listy nakrájené nahrubo)
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 75 g strouhanky
- 2 středně velká vejce (rozšlehaná)
- 50 g sušených rajčat (nakrájených nahrubo)
- 100 g kozího sýra
Na pesto
- ½ malého balení bazalky (pouze listy)
- ½ malého balení petrželky
- 2 stroužky česneku
- 50 g piniových oříšků (opražených)
- 50 g parmazánu (strouhaného)
- 150 g olivového oleje
- šťáva 1 citron
Postup
- Quinou vložíme do hrnce a zalijeme horkým vývarem.
- Vařte 18-20 minut na mírném ohni, dokud zrnka nenakynou a tekutina nezmizí.
- Sundejte jí z plotny a nechte vychladnout.
- Mezitím přiveďte k varu velký hrnec s vodou. Přidejte kapustu a vařte 6-8 minut, dokud se neuvaří. Slijte, vymačkejte přebytečnou vodu a dejte stranou.
- Do malé pánve na střední teplotu dejte 1 lžíci olivového oleje.
- Přidejte cibuli a vařte 2-3 minuty, dokud nebude průhledná.
- Přidejte česnek a vařte ještě 1 minutu.
- Uvařenou quinou vyklopíme do mísy a přidáme kapustu, cibuli, česnek, strouhanku, vejce a sušená rajčata. Dobře osolte a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Chcete-li připravit pesto, vložte bazalku, petržel, česnek, piniové oříšky a parmezán do malého kuchyňského robotu.
- Mixujte a pomalu přilévejte olej, dokud nezískáte husté pesto.
- Vymačkejte citronovou šťávu.
- V mělké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje.
- Rukama vytvarujte ze směsi quinoa 8 kulatých placiček. Přidejte do pánve a opékejte 4-5 minut z každé strany, dokud nebudou křupavé a zlaté.
- Na každou placičku položte plátek kozího sýra a nechte ho rozpustit.
- Pokapejte každou placičku velkou lžící pesta a podávejte s čerstvými salátem.
Tento recept na kapustové karbanátky bez mase můžete péct v troubě, smažit na pánvi nebo je hodit do fritézy a budete je mít zlatavě křupavé během několika málo vteřin. Jaká fritéza může být pro vaše vaření ta nejlepší se dozvíte v naší recenzi na fritovací hrnce.