Tyto recepty na kapustové karbanátky s mletým masem vám nesmí utéct.
Jsou měkké, nadýchané a naprosto dokonalé.
Rozplynou se vám na jazyku.
Pochutnejte si s námi!
Naše recepty
Je kapusta zdravá?
Obliba kapusty u nás za poslední čtyři až pět let raketově stoupla. Je k dispozici nejen na farmářských trzích, ale také v obchodech s potravinami. Můžete si jí koupit ve svazcích nebo předem opláchnutá a nakrájená v sáčcích.
Zdravotní benefity
Stejně jako jiná listová zelenina má i kapusta vysoký obsah antioxidantů. Patří mezi ně beta-karoten a vitamín C, stejně jako různé flavonoidy a polyfenoly.
Vitamin C je důležitý ve vodě rozpustný antioxidant, který plní mnoho životně důležitých funkcí v buňkách těla. Například je nezbytný pro syntézu kolagenu.
Některé látky v kapustě mohou vázat žlučové kyseliny v trávicím systému a bránit jejich zpětnému vstřebávání. To snižuje celkové množství cholesterolu v těle.
Vitamin K je důležitou živinou a je naprosto zásadní pro srážení krve.
Kde kapustu používat?
Kapusta si při vaření dobře drží svou texturu a lze ji dusit, smažit, opékat nebo konzumovat syrovou. Můžete z ní udělat smoothie, kapustové chipsy, zavadnout do polévky, rozmačkat s bramborem nebo z ní udělat pesto.
Jak vybrat tu nejlepší kapustu? Vyvarujte se zvadlých nebo hnědnoucích listů. Listy a stonky by měly být tmavě zelené s malými až středně velkými listy bez jakéhokoli žloutnutí.