Tento recept na kapustové karbanátky je tak jedinečný, že si ho budete chtít připravovat stále dokola. Hovězí klidně můžete vyměnit za vepřové maso a čerstvé brusinky klidně za plechovku konzervovaných nebo mražených. Jako dezert podávejte sladké ovocné knedlíky, které jsou pro toto hlavní jídlo, jako dělané.
Co budeme potřebovat
- 1 kg mletého hovězího
- 1 střední cibule (nakrájená nadrobno)
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžíce semínek fenyklu (mletá)
- 1 lžíce nadrobno nasekaného rozmarýnu
- 1 kus chleba (hrubě nakrájený nebo natrhaný)
- 60 ml mléka
- 2 vejce
- 1 ½ lžičky soli
- mletý pepř
- 300 g brusinek
- 70 g hnědého cukru
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička čínského koření pěti chutí
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 80 g másla
- ½ hlávky kapusty
- olivový olej
- sůl
- 100 g jemně nastrouhaného Pecorina
- 30 g nasekané čerstvé italské petrželky
Postup
- Ve velké misce smíchejte hovězí, cibuli, česnek, fenykl, rozmarýn, chléb, mléko, vejce, sůl a pepř.
- Dobře promíchejte, aby se úplně spojily.
- Velkou pánev dejte na plotnu.
- Opečte malý kousek směsi, abyste zkontrolovali, že vám koření vyhovuje.
- Pokud jste s kořením spokojeni, vytvořte ze směsi masové karbanátky.
- Přidejte na pánev a opečte ze všech stran.
- Po orestování přidejte brusinky přímo do pánve spolu s hnědým cukrem, sójovou omáčkou, kořením a octem. Přidejte také špetku soli.
- Nechte zlehka provařit, dokud se brusinky nerozpadnou. Omáčku ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
- Kapustu rozpulte a každý list pokapeme olivovým olejem. Dejte na rozpálenou grilovací pánev a opékejte dvě minuty, dokud se okraje nespálí, ale vnitřek bude stále křupavý a svěží.
- Sundejte z grilu a položte na talíř.
- Kapustové listy zakápněte červeným vinným octem a dochuťte solí.
- Přidejte masové kuličky a omáčku na talíř a dochuťte solí, pecorinem a petrželkou.
K tomuto receptu se nejlépe hodí kvalitní hluboká pánev, a to zejména kvůli tomu, že potřebujete uvařit jak karbanátky, tak omáčku na jednom místě. Podívejte se na naší recenzi a vyberte si tu správnou i k vám do kuchyně.