Kapusta v kombinaci s mletým hovězím masem, rýží a několika druhy sýra je naprosto božská! A když si k tomu ještě přidáte domácí rajčatovou omáčku s čerstvým tymiánem, rázem máte na stole skvělý víkendový oběd, který si všichni zamilují.
Ingredience:
Na závitky:
- 230 g mletého hovězího masa
- 2 lžíce na kostičky nakrájené červené cibule
- 1 lžička lisovaného česneku
- olej k restování
- 2 šálky předvařené rýže
- 1/2 šálku ricotty nebo měkkého krémového sýra
- 1 šálek strouhané mozzarelly
- 1/4 šálku jemně strouhaného parmazánu
- sůl a pepř na dochucení
- 10 velkých kapustových listů, blanšírovaných 2–3 minuty ve vroucí vodě
- 2 šálky domácí rajčatové omáčky (viz recept níže)
Na rajčatovou omáčku:
- 2 středně velká rajčata, překrojená na polovinu
- 2 šálky cherry rajčat
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 1 čajová lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička mletého česneku
- 1/2 citronu, pouze šťáva
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1/4 čajové lžičky sušeného česneku
- 1/2 lžičky sušené cibule
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Velký hrnec vody přiveďte k varu a mezitím si připravte rajčatovou omáčku.
- Smíchejte všechny ingredience na omáčku ve vysokorychlostním mixéru.
- Ochutnejte a dochuťte dle chuti (více citronu, olivového oleje, koření…).
- Na střední pánvi rozehřejte olej a cibuli restujte 4 minuty, přidejte česnek a restujte 1 minutu.
- Přidejte mleté hovězí maso a restujte, dokud nebude propečené.
- Sundejte ze sporáku a sceďte přebytečný olej.
- Přidejte kapustové listy do vroucí vody a blanšírujte asi 4 minuty.
- V malé misce smíchejte 1 šálek vařené rýže, sýr, sůl a pepř.
- Dobře promíchejte.
- Smíchejte směs masa/cibule/česneku se směsí rýže/sýra.
- Vezměte zapékací mísu a na dno nádoby rozprostřete zbylou rýži.
- Vezměte kapustový list, vyřezejte odolnou část žíly a přidejte směs masa a rýže.
- Srolujte a zarovnejte rolky vedle sebe.
- Množství, které přidáte do listu, se bude lišit podle velikosti listu a počtu listů, se kterými pracujete.
- Závitky zalijte 2 šálky rajčatové omáčky a pečte 20–25 minut.
- Vyjměte z trouby a podávejte.