Přečtěte si proč by mezi vaším nádobím neměla chybět karafa.
Zjistěte k jakému účelu ji lze využít, proč z ní bude víno chutnat lépe a jaké další nápoje do ní lze nalévat.
Vše podstatné a důležité najdete v tomto článku!
Co je to karafa?
Karafa je nádoba na podávání alkoholických nápojů, především vína. Karafa je často vyrobena ze skla nebo křišťálu. Na rozdíl od džbánu karafa obvykle nemá rukojeť.
Význam karafy spočívá v provzdušňování vína a tak poskytuje větší plochu pro výměnu vzduchu a vína než otevřená láhev.
Může být také použita k dekantaci vína, což umožňuje odstranit veškeré usazeniny, které se časem ve víně vytvořily.
K čemu se karafa převážně využívá?
Nápoj určuje účel karafy.
Skleněná karafa je nutností pro podávání nápojů doma. Můžete jí použít k podávání vody, ledového čaje nebo limonády a také džusu.
Pokud máte také rádi víno, křišťálová karafa zvýší jeho estetickou přitažlivost a přidá mu elegantní nádech společně s ladícími vinnými skleničkami.
Sommelier nebo číšník v restauraci může při obsluze hostů nalít víno do karafy, aby zvýšil zážitek z podávání vína. Když se víno podává v karafě, dodává to celé situaci eleganci.
Aby nedošlo k přelití, doporučuje se přesné podávání vína pomocí karafy. Jeho tradiční široká forma minimalizuje rozlití vína při nalévání a napomáhá provzdušňování vína.
Dekantace je proces přelití vína do nové nádoby, aby se oddělily usazeniny od vína. Záměrem je přelít víno bez jakýchkoliv nečistot do nové nádoby, které se mohly časem nahromadit.
Když provzdušňujeme víno v karafě, plocha kontaktu mezi kyslíkem a vínem musí být velká. V důsledku toho se doporučuje karafa se širokým hrdlem a rozšířenou nádobou. Tím je dosaženo dostatečného provzdušnění vína a zlepšení jeho chuti a vůně.
Výhody karafy?
- nezmění chuť nebo vůni nápojů
- příjemná manipulace, snadné nalévání a vylévání nápojů
- elegantní a zároveň praktický doplněk každé domácnosti
- uzávěr nedovolí vstup hmyzu ani nečistotám
- hygienické hledisko, snadná údržba
Využijte stylově vyhlížejících karaf při servírování pochutin při nedělním brunchy. Jak na něj a jaké dobroty podávat se dozvíte v těchto receptech na brunch.
Nebo jí využijte při domácí romantické večeři ve dvou při servírování pokrmů, které skvěle ladí s víny. Nalévejte z ní lehké bílé víno, když budete servírovat například tohoto pečeného okouna na pomerančích s čočkou.
Rozdíl mezi karafou a dekantérem
Dekantér na víno má obvykle dlouhé hrdlo a velkou plochu kolem základny, která pomáhá provzdušňovat víno.
Karafa je válcová nádoba s kratším hrdlem a mnohem menší plochou k provzdušňování vína. Karafu lze použít na světle červené, bílé nebo růžové víno.
Karafa může být také použita pro jakýkoli jiný alkoholický nápoj, vodu nebo džus.
Typy a tvary karaf
Druh nápojů
Karafy se obecněji používají k tomu, aby pojaly jakýkoli typ tekutiny, jako je džus, tyto dietní limonády nebo káva. Ale nejčastěji se karafy používají výhradně pro víno, zejména stará červená vína.
U starých vín je pravděpodobnější, že obsahují sedimenty nebo rozbitý korek, protože byla lahvována po dlouhou dobu.
Karafa na kávu
Karafa na kávu je konvička, která je obvykle součástí mnoha kávovarů na překapávanou kávu. Dodává se s rukojetí, víčkem, nalévacím hrdlem a odměrkou na šálek označenou po stranách nádoby.
K výrobě těchto nádob lze použít pravé borosilikátové sklo nebo nerezovou ocel.
Karafy na víno
Sommelier nebo obsluha v restauraci může nalít víno do karafy, aby pozdvihla jeho prezentaci při obsluze.
Pomáhá důsledně nalévat víno, aby se eliminovalo přelévání.
Klasický rozšířený design zabraňuje rozlití při nalévání a usnadňuje provzdušňování vína.
Díky své skleněné konstrukci se může karafa při nesprávné manipulaci rozbít.
Vyšší karafy mohou být náchylné k převrácení a rozlití vína.
Karafy na vodu
Ve Francii se karafy běžně používají k podávání vody.
Objednáte – li si carafe d’eau, znamená to, že žádáte o požádat vodu z kohoutku, tudíž zdarma, nikoli o balenou, která je zpoplatněna.
Připravte si do ní tyto lahodné domácí limonády, které poslouží jako skvělé osvěžení v horkých letních měsících a na stole při rodinné grilovačce budou vypadat naprosto perfektně.
Karafy na destiláty
U destilátů jako je whisky není nutné, je oxidovat ani odstraňovat sediment. Hlavním účelem karafy na destiláty jako takové je jednoduše zlepšit prezentaci likéru.
Obvykle se dodává se vzduchotěsným uzávěrem, aby se zachovala chuť a zabránilo se přílišné interakci s kyslíkem.
Staré karafy na whisky mohou v krystalu obsahovat stopová množství olova. Ujistěte se, že používáte karafu s bezolovnatým křišťálem, abyste se vyhnuli riziku úniku olova do vaší whisky.