Jestli chcete své blízké či přátelé překvapit luxusním moučníkem, který tak trochu připomíná tak trochu anglický dezert, pak rozhodně sáhněte po této vynikající banánové buchtě s přelivem.
Ingredience:
Těsto:
- 1 3/4 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 hrnku rozpuštěného vlažného másla
- 3/4 hrnku krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 3 zralé banány
- 2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Karamelová omáčka:
- 1 1/4 hrnku smetany ke šlehání
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1/2 hrnku kukuřičného sirupu
- 4 lžíce nesoleného másla
- Špetka soli
Postup:
- Začneme troubou, kterou předehřejeme na 180 stupňů. Připravíme si atké vyšší pekáč, do kterého dáme pečící papír.
- Ve střední misce smícháme mouku, jedlou sodu, sůl a prášek do pečiva.
- Do jiné misky dáme máslo s cukrem a našleháme pomocí ručního mixéru.
- Přidáme banány, které si vidličkou rozmačkáme na talíři nebo v malé misce, citronovou šťávu, vanilkový extrakt, vejce a důkladně rozmícháme.
- Při nízkých otáčkách vmícháme směs mouky a mícháme, až je těsto hladké. Takto připravené těsto nalijeme do pekáče, uhladíme a dáme péct na 35 minut.
- Mezitím si připravíme omáčku. Smetanu ke šlehání, hnědý cukr, kukuřičný sirup, máslo i sůl přivedeme k varu při střední teplotě a za stálého šlehání necháme vařit, až dokud se všechen cukr zcela nerozpustí.
- Stáhneme teplotu a při mírném varu necháme omáčku zhoustnout. Nezapomínáme pravidelně míchat. Zahuštění trvá asi 15 minut.
- Omáčka by měla svou konzistencí připomínat javorový sirup, přičemž až začne chladnout, zhoustne ještě víc.
- Sundáme z plotny, necháme chvíli odstát a vyndáme upečenou buchtu z trouby, kterou necháme 30 minut odpočívat.
- Poté ji nakrájíme na kousky (9 čtverců nebo 12 obdélníků) a na talíři vždy každý kousek přelijeme omáčkou. Ozdobíme pekanovými ořechy a nakrájenými banány.
- Kdo chce, může ještě přidat trochu javorového sirupu nebo čokoládový topping.