Luxusní rybí karbanátky v polském stylu s cibulí připravované v lahodné omáčce z třešňového džemu promění i ty největší odpůrce kapra v jeho fanoušky. Přesvědčte se sami!
Ingredience
- 1 kapr (1,5 kg) vykuchaný, bez hlavy, bez ploutví; nebo 2 filety
- olej na smažení (např. řepkový)
- 2 velké cibule
- 2 lžíce třešňového džemu
- 3 polévkové lžíce jablečného octa
- 1 lžička medu
- ½ svazku (20 g) čerstvého tymiánu, kopru nebo listů petrželky
- 1 citron
- 1 vejce (můžete nahradit 1 lžící mletého lněného semínka smíchaným se 3 lžícemi vody)
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 2-3 lžíce strouhanky
- 1 šálek vařených jáhel (to je zhruba ⅓ šálku suchých, syrových jáhel)
- sůl
- černý pepř
Postup
- Pokud máte celého vykuchaného kapra, tak ho zbavte šupin a odřízněte hlavu, ocas a ploutve.
- Rozdělte na filety.
- Pokud cítíte nějaké kosti, odstraňte je.
- Filety pečte v předehřáté troubě při 180°C asi 35–45 minut.
- Přesný čas bude záviset na tloušťce filetu, takže stojí za to vyzkoušet, zda je kapr hotový tím, že do něj píchnete vidličkou.
- Nechte vychladnout a dvakrát umelte v mlýnku na maso.
- Případně filety nasekejte najemno nožem nebo použijte kuchyňský robot.
- Nakrájejte cibuli na proužky julienne nebo na půlměsíčky.
- Dejte pánev na sporák, nalijte do ní lžíci nebo dvě oleje, přidejte cibuli a restujte, dokud není lehce zlatavá.
- Přidejte dvě polévkové lžíce třešňového džemu, tři polévkové lžíce jablečného octa a jednu polévkovou lžíci medu.
- Dochuťte vydatnou špetkou soli a nasekaným čerstvým tymiánem.
- Citronovou kůru nastrouhejte a spolu s citrónovou šťávou přidejte do pánve.
- Dejte stranou nebo udržujte na velmi nízkém ohni.
- Vraťte se k mletému kaprovi.
- Rozklepněte jedno vejce (nebo pro bezmléčnou verzi smíchejte jednu lžíci mletého lněného semínka se třemi lžícemi vody) a přidejte je do kapří hmoty.
- Do hmoty přidejte 2-3 lžíce strouhanky a uvařené jáhly.
- Bohatě ochuťte čerstvě mletým černým pepřem, majoránkou, muškátovým oříškem a nasekaným čerstvým tymiánem.
- Vše dobře promíchejte stěrkou nebo lžící.
- Rukama tvořte placičky o velikosti zhruba tenisového míčku.
- Obalte je strouhankou.
- Smažte na vydatném množství oleje z obou stran dozlatova (z každé strany asi 5 minut).
- Podávejte s cibulovou omáčkou a ozdobte větvičkami čerstvého tymiánu.
Ochutnejte také alespoň jeden z našich receptů na rybí salát a pochutnejte si jako nikdy!