Tyto vegetariánské karbanátky jsou jednoduché na přípravu a přitom jsou tak výborné! Spojení mrkve, rukoly, kari, česneku a čiroku vám zaručuje nezapomenutelný šmrnc pokrmu, který se stane vaší oblíbenou večeří.
Ingredience
- ¾ šálku zrn bílého čiroku
- 2 a ¼ šálku vody
- 1 lžíce olivového oleje + 1 lžička (+ více na vaření)
- 1 a ½ lžičky soli
- ½ šálku nasekané šalotky
- 110 g rukoly, hrubě nasekané
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené
- 1 a ½ lžičky lisovaného čerstvého česneku
- 2 lžičky kari
- černý pepř dle chuti
- ¼ šálku bílého řeckého jogurtu
- 1 velké vejce, lehce rozšlehané
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- řecký jogurt, lehce slazený medem, k servírování
Postup
- Vodu, čirok, 1 lžičku oleje a ½ lžičky soli přiveďte k varu ve středním hrnci na vysokém plameni.
- Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte 80–85 minut, dokud zrna nezměknou a nevstřebá se voda.
- Sundejte z ohně, načechrajte vidličkou a nechte úplně vychladnout.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Uvařený čirok přeneste do kuchyňského robotu a pulzujte, dokud se zrna nerozsekají a nezačnou se slepovat, asi 20 jednosekundových pulzů; přeneste do velké mísy.
- Zahřejte 1 lžíci oleje na pánvi na středním stupni, dokud se nebude třpytit.
- Přidejte šalotku a restujte do změknutí, asi 2 minuty.
- Vmíchejte rukolu a mrkev a vařte, dokud rukola nezvadne, asi 2 minuty.
- Vmíchejte česnek, kari a 1 lžičku soli, restujte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund; dochuťte pepřem.
- Přidejte směs rukoly do mísy s čirokem a promíchejte.
- Přidejte do směsi ¼ šálku jogurtu, vejce a koriandr a pořádně promíchejte.
- Směs rozdělte na 8 porcí (každá ¼ šálku) a vytvořte pevné karbanátky o tloušťce asi 1,2 cm.
- Karbanátky přeneste na připravený plech a nechte vychladnout, asi 30 minut nebo klidně přes noc.
- Zahřejte troubu na 175 °C.
- Plech nastříkejte olejem ve spreji a vychlazené karbanátky přeneste na plech.
- Karbanátky postříkejte olejem ve spreji a pečte 15 minut.
- Obraťte karbanátky a pečte dalších 10–15 minut, dokud nebudou okraje křupavé a karbanátky propečené.
- Karbanátky si můžete také usmažit na pánvi, je na vás, zda si zvolíte pečení či smažení.
- Podávejte s kopečkem jemně slazeného řeckého jogurtu, s koriandrem a jarní cibulkou.
Vyzkoušejte i naše další nejlepší recepty na vlastní zmrzlinu: skvělé letní osvěžení!