Kromě obvyklých vývarů můžete na svátečním obědě servírovat i tuto nezvyklou, ale velmi chutnou polévku s kaštany.
Ingredience:
- 280 g vařených kaštanů nakrájených na kousky
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 1 petržel
- 2 PL tymiánu
- 2 PL rozmarýnu
- 2 PL olivového oleje
- 300 ml bílého vína
- 3 a 1/ 3 šálků zeleninového vývaru
- 6 a 1/ 2 PL smetany ke šlehání
- 2 PL čerstvé citronové šťávy
- sůl a pepř
Smažená cibulka
- 2 bílé cibule
- 2 PL olivového oleje
- špetka chilli vloček
- sůl
Na krutony
- 2 plátky chleba nakrájené na kostičky
- 1 PL olivového oleje
Postup:
- Na pánvi na sporáku rozehřejte olej, přidejte najemno nakrájenou šalotku a opečte ji dozlatova.
- Vmíchejte prolisovaný česnek a na kostičky nakrájenou petržel, vařte 2-3 minuty.
- Podlijte bílým vínem, míchejte a vařte 2 minuty.
- Přidejte zeleninový vývar, kaštany a bylinky.
- Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte přibližně 20 minut.
- V mezidobě si připravte smaženou cibulku a krutony.
- Rozehřejte na pánvi olej a přidejte chilli vločky a na kolečka nakrájenou cibuli.
- Když je cibulka osmažená, přendejte ji na papírovou utěrku, aby vychladla, a posypte ji solí.
- Poté do rozpálené pánve přidejte lžíci oleje a dozlatova osmažte na kostičky nakrájený chléb.
- Jakmile se polévka dovaří a asi 10 minut vychladne, ručním ponorným mixérem ji rozmixujte na pyré.
- Podle preferované hustoty přidejte do polévky více nebo méně smetany.
- Polévku dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Před podáváním ozdobte každou misku polévky smaženými cibulovými kroužky a krutony.

Recepty na Boží hod nemusejí obsahovat pouze kaštanovou polévku. V chladných zimních dnech vás stejně dobře zahřejí i další varianty krémových polévek.