Spojení lahodných oříškových tónů pohanky s jemným kaštanovým krémem vytváří jemný, vláčný dezert, který si užije nejen vaše rodina, ale i ti nejnáročnější hosté!
INGREDIENCE
- 1/2 šálku (75 g) pohankové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 vejce, oddělené
- 1 lžička (5 ml) vanilkového extraktu
- 1/2 šálku (105 g) třtinového cukru
- 1/2 šálku (125 ml) kaštanového krému
- 1/4 šálku (60 ml) řepkového oleje
- moučkový cukr, na posypání
- crème fraîche (volitelně)
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 180 °C a mřížku umístíme do středu.
- Dno 20 cm formy vyložíme pečicím papírem.
- Poté vyložíme i vnitřní stěny formy pásem pečícího papíru.
- V míse smícháme mouku a prášek do pečiva.
- Dáme stranou.
- V jiné míse šleháme bílky elektrickým šlehačem, dokud se nevytvoří měkké vrcholky.
- Postupně přidáváme vanilkový a třtinový cukr a šleháme, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Dáme stranou.
- Ve velké míse ušleháme žloutky, kaštanový krém a olej.
- Vmícháme suché ingredience do hladka.
- Pomocí stěrky jemně vmícháme bílky do těsta.
- Lžící vložíme těsto do připravené pánve.
- Pečeme 35 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu dortu nevyjde čisté.
- Před vyjmutím z formy necháme vychladnout.
- Dort se může uprostřed mírně propadnout.
- Nakonec poprášíme moučkovým cukrem.
- Pokud chcete, podávejte s crème fraîche.