Luxusní muffiny s chutí kávy, banánů a skořice jsou dokonale vláčné a stoprocentně si je oblíbíte. Jejich příprava je navíc neuvěřitelně jednoduchá!
Co budete potřebovat
Na muffiny:
- 2 šálky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička instantní kávy nebo espressa
- ½ lžičky soli
- 1 a ½ lžičky skořice
- ½ lžičky muškátového oříšku
- 110 g másla, rozpuštěného
- ¾ šálku krystalového cukru
- ¼ šálku třtinového cukru
- 2 velká vejce
- 2 lžíce oleje neutrální chuti
- 2 lžičky vanilkové pasty nebo extraktu
- 2 velké, velmi zralé banány, rozmačkané
- ½ šálku podmáslí
Na drobenku:
- 1 šálek hladké mouky
- 1 lžička instantní kávy nebo espressa
- ⅔ šálku cukru
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 110 g másla, rozpuštěného
- moučkový cukr, na posypání
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte formu na 12 muffinů papírovými košíčky.
- Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, instantní kávu, sůl a koření.
- V jiné míse ušlehejte rozpuštěné máslo a cukry do hladka.
- Přidejte vejce, vanilkový extrakt, olej a rozmačkané banány a promíchejte do hladka.
- Do máslové směsi přidejte polovinu moučné směsí, potom celé podmáslí a nakonec zbylou polovinu moučné směsi.
- Po každém přidání těsto jemně promíchejte.
- Snažte se nepřemíchat!
- Těsto nandejte do připravené formy na muffiny a poté na každý muffin nasypte drobenku.
- Tu si připravíte tak, že smícháte mouku, instantní kávu, cukr, skořici a špetku soli.
- Přidejte rozpuštěné máslo a směs míchejte, dokud nebude mít konzistenci drobenky.
- Pečte 20–25 minut, nebo dokud muffiny po okrajích a uprostřed nezezlátnou.
- Po mírném vychladnutí muffiny poprašte moučkovým cukrem.
- Nechte vychladnout na mřížce a uchovávejte zakryté při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě po dobu až jednoho týdne.
Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub, kde vám ukážeme, jak si vybrat tu nejlepší. Kdo vyhrál v našem srovnání?