Tento recept na Napoleonův dort je ztělesněním dalšího dezertu, který vám utkví v paměti. Zejména pro jeho neotřelou kombinaci kávového krému a lísko oříškového krému s nugátem.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 1 kg listového těsta
Na oříškové pralinky
- 35 ml vody
- 100 g cukru
- 100 g oloupaných a opražených lískových ořechů
- Špetka soli
Na nugátový krém
- 100 g oříškových pralinek
- 40 g husté smetany
Na kávový krém
- 125 ml espressa
- 125 ml mléka
- 60 g vaječného žloutku
- 60 g cukru
- 10 g mouky
- 15 g kukuřičného škrobu
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 25 g másla (nakrájeného na kostičky)
- 50 ml husté smetany
Na dekoraci
- Kakaový prášek
- Karamelizované lískové ořechy
Postup
- Listové těsto vyválíme a rozprostřeme na pracovní plochu, rozřízneme ho na dvě části a každou část položíme na plech vyložený pečicím papírem
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů
- Plech s těstem umístíme doprostřed trouby a necháme ho péct asi 30 minut
- Na upečené obdélníky těsta pomocí sítka rozsypeme tenkou vrstvu moučkového cukru
- Těsto vložíme zpět do trouby a tentokrát jej položíme na horní příčku a pečeme ho ještě asi 10–20 minut
- Těsto je hotové když je celé propečené (dozlatova/světle hnědé) a cukr nahoře téměř celý zkaramelizovaný
- Pokud však cukr úplně nezkaramelizoval, ale těsto začne hnědnout, vyjmeme ho z trouby, aby se nepřipálilo a necháme ho vychladit na pokojovou teplotu
- Na oříškové pralinky si v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 15–20 minut opečeme velké množství lískových ořechů
- Ty poté vyjmeme z trouby a opatrně je přendáme na utěrku, zakryjeme je a důkladně je třeme, dokud většina z nich nebude oloupaná
- Oloupané lískové ořechy necháme vychladnout při pokojové teplotě a poté odvážíme potřebné množství
- Na karamel si v hrnci smícháme vodu a poté cukr, směs v hrnci umístíme na plotnu a zapneme jí na střední teplotu
- Cukr mícháme, aby se rozpustil, jakmile se voda začne vařit, přestaneme míchat
- Karamel udržujeme na střední teplotě, dokud nezačne získávat světle hnědou barvu
- Jakmile karamel získá požadovanou barvu, sundáme hrnec z plotny a do hrnce přidáme lískové ořechy a sůl
- Mícháme, dokud nejsou všechny lískové ořechy pokryty tenkou vrstvou karamelu
- Zkaramelizované lískové ořechy a všechen zbylý karamel nalijeme na pečicí papír a necháme je vychladnout při pokojové teplotě
- Trochu lískových ořechů (tak aby nám zbylo na ozdobu) v karamelu nalámeme na menší kousky a přendáme je do kuchyňského robotu
- Tam je nadrtíme, dokud nezískáme prášek, a poté znovu meleme na vysokou rychlost, dokud nezískáme krémovou oříškovou pastu
- Na nugátový krém si přivedeme hustou smetanu k varu a vedle si postavíme misku s pralinkami a oříškovou pastou
- Jakmile se smetana vaří, ihned ji nalijeme do misky na pralinky a dobře promícháme, dokud se pralinky nerozpustí a nevznikne nám jednotná směs
- Tu pak uchováváme v lednici alespoň hodinu
- Připravíme si kávu, kterou vlijeme do kastrolu k ní přidáme mléko a vanilku
- Směs začneme zahřívat na střední teplotu a přidáme asi třetinu cukru
- Ke žloutkům přidáme zbytek cukru a ihned zašleháme, poté ke žloutkům přidáme mouku a kukuřičný škrob a znovu prošleháme
- Jakmile se kávová směs začne vařit, odstavíme jí z plotny a za stálého šlehání vlijeme do směsi žloutků s cukrem
- Směs přelijeme přes sítko zpět do hrnce
- Zahříváme na střední teplotu a neustále mícháme, dokud směs nezhoustne a nebude krémová
- Když krém začne bublat, odstraníme ho z plotny a krémovou směs přendáme do čisté misky
- Přidáme kostky másla a mícháme, dokud nám nevznikne jednotná směs
- Na krém položíme potravinářskou fólii a necháme asi hodinu vychladit v lednici
- ¾ nugátového krému potřeme první plát listového těsta
- Zbylých 50 ml studené husté smetany vyšleháme do měkka (pozor na přešlehání, cílem je získat texturu podobnou hustému jogurtu)
- Čtvrtinu šlehačky přeneseme do kávového krému a zbytek přimícháme k nugátovému krému
- První plát těsta přiklopíme další vrstvou těsta, na to přidáme kávový krém, přiklopíme dalším plátem a přidáme nugátový krém a znovu přiklopíme
- Vše uložíme na cca 10-15 minut do lednice, aby krém trochu ztuhl, nakonec kremeš pomoučíme cukrem (nebo kakaovým práškem) a ozdobíme karamelizovanými lískovými oříšky