Kávové řezy s lískovým oříškem

Kávové řezy s lískovým oříškem

Tento recept na Napoleonův dort je ztělesněním dalšího dezertu, který vám utkví v paměti. Zejména pro jeho neotřelou kombinaci kávového krému a lísko oříškového krému s nugátem.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 1 kg listového těsta

Na oříškové pralinky

  • 35 ml vody
  • 100 g cukru
  • 100 g oloupaných a opražených lískových ořechů
  • Špetka soli

Na nugátový krém

  1. 100 g oříškových pralinek
  2. 40 g husté smetany

Na kávový krém

  1. 125 ml espressa
  2. 125 ml mléka
  3. 60 g vaječného žloutku
  4. 60 g cukru
  5. 10 g mouky
  6. 15 g kukuřičného škrobu
  7. ½ lžičky vanilkového extraktu
  8. 25 g másla (nakrájeného na kostičky)
  9. 50 ml husté smetany

Na dekoraci

  1. Kakaový prášek
  2. Karamelizované lískové ořechy

Postup

  1. Listové těsto vyválíme a rozprostřeme na pracovní plochu, rozřízneme ho na dvě části a každou část položíme na plech vyložený pečicím papírem
  2. Troubu předehřejeme na 180 stupňů
  3. Plech s těstem umístíme doprostřed trouby a necháme ho péct asi 30 minut
  4. Na upečené obdélníky těsta pomocí sítka rozsypeme tenkou vrstvu moučkového cukru
  5. Těsto vložíme zpět do trouby a tentokrát jej položíme na horní příčku a pečeme ho ještě asi 10–20 minut
  6. Těsto je hotové když je celé propečené (dozlatova/světle hnědé) a cukr nahoře téměř celý zkaramelizovaný
  7. Pokud však cukr úplně nezkaramelizoval, ale těsto začne hnědnout, vyjmeme ho z trouby, aby se nepřipálilo a necháme ho vychladit na pokojovou teplotu
  8. Na oříškové pralinky si v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 15–20 minut opečeme velké množství lískových ořechů
  9. Ty poté vyjmeme z trouby a opatrně je přendáme na utěrku, zakryjeme je a důkladně je třeme, dokud většina z nich nebude oloupaná
  10. Oloupané lískové ořechy necháme vychladnout při pokojové teplotě a poté odvážíme potřebné množství
  11. Na karamel si v hrnci smícháme vodu a poté cukr, směs v hrnci umístíme na plotnu a zapneme jí na střední teplotu
  12. Cukr mícháme, aby se rozpustil, jakmile se voda začne vařit, přestaneme míchat
  13. Karamel udržujeme na střední teplotě, dokud nezačne získávat světle hnědou barvu
  14. Jakmile karamel získá požadovanou barvu, sundáme hrnec z plotny a do hrnce přidáme lískové ořechy a sůl
  15. Mícháme, dokud nejsou všechny lískové ořechy pokryty tenkou vrstvou karamelu
  16. Zkaramelizované lískové ořechy a všechen zbylý karamel nalijeme na pečicí papír a necháme je vychladnout při pokojové teplotě
  17. Trochu lískových ořechů (tak aby nám zbylo na ozdobu) v karamelu nalámeme na menší kousky a přendáme je do kuchyňského robotu
  18. Tam je nadrtíme, dokud nezískáme prášek, a poté znovu meleme na vysokou rychlost, dokud nezískáme krémovou oříškovou pastu
  19. Na nugátový krém si přivedeme hustou smetanu k varu a vedle si postavíme misku s pralinkami a oříškovou pastou
  20. Jakmile se smetana vaří, ihned ji nalijeme do misky na pralinky a dobře promícháme, dokud se pralinky nerozpustí a nevznikne nám jednotná směs
  21. Tu pak uchováváme v lednici alespoň hodinu
  22. Připravíme si kávu, kterou vlijeme do kastrolu k ní přidáme mléko a vanilku
  23. Směs začneme zahřívat na střední teplotu a přidáme asi třetinu cukru
  24. Ke žloutkům přidáme zbytek cukru a ihned zašleháme, poté ke žloutkům přidáme mouku a kukuřičný škrob a znovu prošleháme
  25. Jakmile se kávová směs začne vařit, odstavíme jí z plotny a za stálého šlehání vlijeme do směsi žloutků s cukrem
  26. Směs přelijeme přes sítko zpět do hrnce
  27. Zahříváme na střední teplotu a neustále mícháme, dokud směs nezhoustne a nebude krémová
  28. Když krém začne bublat, odstraníme ho z plotny a krémovou směs přendáme do čisté misky
  29. Přidáme kostky másla a mícháme, dokud nám nevznikne jednotná směs
  30. Na krém položíme potravinářskou fólii a necháme asi hodinu vychladit v lednici
  31. ¾ nugátového krému potřeme první plát listového těsta
  32. Zbylých 50 ml studené husté smetany vyšleháme do měkka (pozor na přešlehání, cílem je získat texturu podobnou hustému jogurtu)
  33. Čtvrtinu šlehačky přeneseme do kávového krému a zbytek přimícháme k nugátovému krému
  34. První plát těsta přiklopíme další vrstvou těsta, na to přidáme kávový krém, přiklopíme dalším plátem a přidáme nugátový krém a znovu přiklopíme
  35. Vše uložíme na cca 10-15 minut do lednice, aby krém trochu ztuhl, nakonec kremeš pomoučíme cukrem (nebo kakaovým práškem) a ozdobíme karamelizovanými lískovými oříšky
Kávové řezy z listového těsta s krémem z lískovým ořechů, smetany a kávy.
Zdroj: twiggstudios.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.