Výbornou kávovou panna cotta s přelivem z třešní si zamilujete. Pokud nemáte třešně, přeliv můžete udělat i z jahod, malin nebo třeba švestek.
Ingredience na panna cotta
- 200ml plnotučného mléka
- 300ml smetany
- 4 žloutky
- 1 lžička instantní kávy
- 65g cukru
- 4 plátky želatiny
Ingredience na přeliv
- 350g třešní (nebo jahod, malin či švestek)
- 1 celá skořice
- 1 vyškrabaný vanilkový lusk
- 50g cukru
- 300ml vody nebo červeného vína
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup
- Nejprve vyšlehejte 4 žloutky do pěny.
- Poté přiveďte k varu mléko s vanilkovým extraktem, kávou a cukrem. Uvařené mléko smíchejte s vyšlehanými žloutky.
- Želatinové plátky namočte na 1 minutu do studené vody.
- Změklou želatinu vmíchejte do směsi, nechejte ji rozpustit a směs nechte vychladnout.
- Smetanu vyšlehejte do tuha a smíchejte s vychladlým krémem. Vzniklou směs nalijte do skleniček a dejte ztuhnout do lednice nejméně na 2 hodiny.
- Omáčku připravíte tak, že třešně omyjete a rozpůlíte.
- Červené víno přiveďte k varu společně s cukrem, skořicí a vydlabaným obsahem vanilkového lusku.
- Duste 5 minut a poté přidejte třešně. Tekutinu nakonec zahustíte kukuřičným škrobem rozpuštěným ve studené vodě.
- Hotovou omáčkou přelijte vychlazenou panna cottu a podávejte.