Příprava: 30 minut
Vaření: 50 minut
Počet porcí: 12
Ingredience na těsto
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 2 lžíce oleje
- 4 vejce
- hrnek silné instantní kávy
Ingredience na krém
- 120 ml mléka
- 25 g hladké mouky
- 125 g másla
- 2 lžíce instantní kávy
- 140 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
Ingredience na polevu
- 100 g hořká čokoláda
- 100 ml smetana ke šlehání
Postup
- Cukr vyšleháme šlehačem se žloutky.
- Smícháme trochu oleje, kávu, mouku a sníh z bílků.
- Pečeme 40 minut při 180 ºC.
- Korpus nařežeme na pláty.
- Mléko s předem rozmíchanou moukou na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu.
- Povaříme 2-3 minuty, pak přidáme 2 lžíce kávy a necháme za občasného zamíchání vychladnout.
- Mezitím změklé máslo dáme do misky a utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a žloutkem do pěny.
- Po lžičkách do něho vmícháme vychladlou kaši a stále třeme. Krém je hotový.
- Krémem poslepujeme pláty dortu.
- Smetanu dáme do hrnce a přivedeme ji k varu.
- Nalámanou čokoládu nasypeme do mísy a zalijeme ji vařící smetanou.
- Za stálého míchání necháme čokoládu rozpustit.
- Zatepla polejeme hotový dort.
- Dozdobíme kupovanou dekorací nebo šlehačkou.