Kávový perník

Kávový perník
Příprava: 40 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 10

Upečte si tak trochu jiný perník s kávovou chutí a vůní. Kávová poleva dodá tomuto moučníku jiný rozměr!

Ingredience:

  • 3,5 hrnku hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 velká vejce
  • 150g změklého másla
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • strouhaný zázvor (2 lžičky)
  • 1/2 lžičky mleté skořice a 1/2 lžičky mletého hřebíčku (nebo lžíci perníkového koření)
  • špetka soli
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžička jedlé sody

Ingredience na kávovou polevu:

  • 80g cukru
  • 50g másla
  • 30ml mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce kávy

Postup

  • Pomocí mixéru nebo ručně smíchejte máslo s třtinovým cukrem do pěny.
  • V malé misce rozšlehejte nastrouhaný zázvor s vejcem. Tuto zázvorovou směs přidejte do máslové.
  • V samostatné větší míse prosejte mouku, přidejte kypřicí prášek do pečiva, sůl, skořici a hřebíček.
  • V malé nádobě smíchejte javorový sirup, mléko a sodu. Tuto směs přidejte do vaječno-máslové směsi a zamíchejte.
  • Vzniklou mokrou směs opatrně a postupně zamíchávejte do směsi moukou.
  • Hotové perníkové těsto nalijte do pekáčku či na plech a pečte 40-50 minut.
  • Mezitím si připravte polevu tak, že v malém hrnci rozpustíte máslo, přidáte cukr, kávu a kakao. Až směs začne bublat, přidáte mléko.
  • Nebojte se že směs syčí. Za okamžik syčet přestane a za stálého míchání vytvoříte hladkou polevu.
  • Na upečený perník rovnoměrně pomocí stěrky naneste hotovou polevu a dejte chladit alespoň na 1 hodinu do lednice.
  • Hotový a vychladlý perník podávejte nakrájený na kostičky.
Kousek perníku s kávovou polevou, posypaný moučkovým cukrem.
Zdroj: fivesilverspoons.com

Máte rádi tvarohové dezerty? Inspirujte se těmito recepty na tvarohové moučníky, ze kterých si určitě vyberete!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.