Upečte si tak trochu jiný perník s kávovou chutí a vůní. Kávová poleva dodá tomuto moučníku jiný rozměr!
Ingredience:
- 3,5 hrnku hladké mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 2 velká vejce
- 150g změklého másla
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- strouhaný zázvor (2 lžičky)
- 1/2 lžičky mleté skořice a 1/2 lžičky mletého hřebíčku (nebo lžíci perníkového koření)
- špetka soli
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1 hrnek mléka
- 1 lžička jedlé sody
Ingredience na kávovou polevu:
- 80g cukru
- 50g másla
- 30ml mléka
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce kávy
Postup
- Pomocí mixéru nebo ručně smíchejte máslo s třtinovým cukrem do pěny.
- V malé misce rozšlehejte nastrouhaný zázvor s vejcem. Tuto zázvorovou směs přidejte do máslové.
- V samostatné větší míse prosejte mouku, přidejte kypřicí prášek do pečiva, sůl, skořici a hřebíček.
- V malé nádobě smíchejte javorový sirup, mléko a sodu. Tuto směs přidejte do vaječno-máslové směsi a zamíchejte.
- Vzniklou mokrou směs opatrně a postupně zamíchávejte do směsi moukou.
- Hotové perníkové těsto nalijte do pekáčku či na plech a pečte 40-50 minut.
- Mezitím si připravte polevu tak, že v malém hrnci rozpustíte máslo, přidáte cukr, kávu a kakao. Až směs začne bublat, přidáte mléko.
- Nebojte se že směs syčí. Za okamžik syčet přestane a za stálého míchání vytvoříte hladkou polevu.
- Na upečený perník rovnoměrně pomocí stěrky naneste hotovou polevu a dejte chladit alespoň na 1 hodinu do lednice.
- Hotový a vychladlý perník podávejte nakrájený na kostičky.
Máte rádi tvarohové dezerty? Inspirujte se těmito recepty na tvarohové moučníky, ze kterých si určitě vyberete!