Příprava pokrmů v pomalém hrnci je hračka, ale musíte k tomu mít ty správné suroviny. Zkuste si uvařit tento jednoduchý recept, kde masu sekunduje téměř zapomenuté ovoce v podobě kdoule. Skvěle chutná a přesto jej spousta hospodyněk zcela opomíjí a je to rozhodně škoda. Mrkněte i na jiné recepty z pomalého hrnce.
Ingredience:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 800 g vepřové krkovičky
- 1 červená cibule nakrájená na čtvrtky
- 2 – 3 velké kdoule, oloupané, zbavené jádřinců, nakrájené na měsíčky
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- 2 cm kousek jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 polévková lžíce celých čerstvých listů šalvěje
- 1/4 hrnku medu
- 1/2 hrnku suchého sherry
- 1 tyčinka skořice
- 2 lžičky celozrnné hořčice
- 140 g jablečného pyré
- 1 a 1/2 hrnku kuskusu
- 1 a 1/2 hrnku vařící vody
- 1/4 hrnku hrubě nasekaných pistácií
- 1 oloupaná cuketa nakrájená na tenké proužky
- Čerstvé listy šalvěje na ozdobu
Postup:
- Ve velké pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje na středně vysokou teplotu. Vložíme plátky vepřového masa a vaříme 5 až 6 minut, nebo dokud z obou stran nezíská zlatavý nádech. Přendáme na talíř.
- Na pánev přidáme cibuli a kdoule. Vaříme 2 minuty. Přihodíme česnek, zázvor a šalvěj. Za stálého míchání vaříme další 1 minutu.
- Vmícháme med a suché sherry, povaříme 2 minuty a přeneseme do pomalého hrnce.
- Přidáme tyčinku skořice, hořčici i jablečné pyré.
- Mícháme, aby se vše spojilo. Přisypeme vepřové maso. Zakryjeme pokličkou a vaříme 4 hodiny na vysokou teplotu (nebo 8 hodin na nízkou teplotu). Maso během vaření dvakrát otočíme.
- Těsně předtím, než je vepřové maso hotové, nasypeme kuskus do žáruvzdorné mísy, zalijeme vroucí vodou, promícháme a zakryjeme. Dáme na 5 – 7 minut odstát, aby se tekutina vstřebala do kuskusu.
- Mezitím rozehřejeme zbývající olej ve velké pánvi na středně vysokou teplotu. Přidáme pistácie a za stálého míchání restujeme 2 minuty. Přidáme cuketu a mícháme 2 až 3 minuty nebo dokud nezměkne.
- Přimícháme do kuskusu, dochutíme solí a pepřem.
- Vepřové maso přendáme na prkénko, nasekáme nahrubo. Vyhodíme tyčinku skořice. Kuskus rozdělíme na talíře, přidáme porci masa a kdoule, posypeme lístky šalvěje a můžeme podávat.
Tip: Jestli si nevíte rady s výběrem vhodného kuchyňského náčiní na přípravu takových pokrmů, zkuste mrknout na naší recenzi na pomalé hrnce.