Toto ovoce je vysoce aromatické a dá se říci, že je to tak trochu kříženec hrušky s jablkem, i když má mnohem pevnější slupku i strukturu. S ohledem na to, že je to dost tvrdé ovoce, konzumuje se většinou po tepelné úpravě. Tento recept je jednoduchý a výsledek vás možná překvapí.
Ingredience:
- 1 600 g čerstvých kdoulí
- 5 hrnků čisté vody
- 5 rozpůlených chemicky neošetřených citronů
- 6 hrnků cukru
Postup:
- Vlhkým hadříkem očistíme slupku každé kdoule. Nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřince se semínky. Nevyhazujeme, ale zabalíme do kousku látky či utěrky a zavážeme kuchyňským provázkem.
- Nakrájené kdoule vložíme do hrnce s vodou spolu s odloženými jádry a semínky uvnitř utěrky. Citrony nakrájíme na tenké plátky a přidáme do hrnce.
- Vaříme, dokud ovoce nezměkne po dobu asi 45 až 60 minut. Pozorně hlídáme, aby se ovoce nerozvařilo.
- Do nerezové misky dáme cukr a zahřejeme 5 minut v troubě při 120 stupních a poté vmícháme do hrnce s ovocem.
- Za stálého míchání vaříme na středním ohni až do té doby, kdy bude dosaženo bodu tuhnutí. Kdoule musí mít sytě růžovou barvu.
- Dáme si do lednice vychladit talířek, poté na něj dáme trochu marmelády a otestujeme strukturu. Pokud se na povrchu utvoří škraloup a při naklonění talířku stéká v hrudkovitém stavu, je připravená ke sterilování.
- Marmeládu rozdělíme do připravených sterilizovaných čistých sklenic a důkladně zavíčkujeme. Pomocí hadříku sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme 2 – 3 minuty, by se víčka zatáhla.
- Když vychladnou, otřeme sklenice, polepíme štítky a uložíme na chladném místě, kde marmeláda vydrží minimálně 12 měsíců.
Tip: Po otevření dáme marmeládu vychladit do lednice a spotřebujeme do 2 až 3 měsíců.