Kdoulová vejmrda

Kdoulová vejmrda

Křen, chutney (po česku čatní), tak se této pochoutce může říkat. Díky použitému druhu ovoce bude mít zcela charakteristickou chuť. Směs je lahodná, osvěžující a má ten správný říz. Hodí se k masu, ale klidně i k pečené zelenině.

Ingredience:

  • 1 kg kdoulí
  • 300 ml bílého suchého vína
  • 500 ml litru čerstvé jablečné šťávy
  • 180 g cukru
  • 30 g čerstvého křenu
  • 1 chilli paprička zbavená semínek
  • Šťávu z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce mořské soli s bylinkami
  • Špetku bílého pepře (kdo nemá, může dát i černý nebo čtyřbarevný)

Postup:

  • Kdoule otřeme suchou kuchyňskou utěrkou, aby se zbavilo chloupků a poté omyjeme pod tekoucí vodou.
  • Ovoce oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na stejnoměrné měsíčky.
  • Bílé víno a jablečnou šťávu přivedeme k varu. Cukr dáme do jiného hrnce a necháme zkaramelizovat.
  • Vlijeme směs jablečné šťávy a bílého vína. Přidáme kdoule a vaříme, dokud není ovoce měkké. do měkka.
  • Vyjmeme polovinu kdoulí a nahrubo je nasekáme. Zatím je dáme stranou.
  • Zbylé kdoule rozmixujeme na pyré. Přidáme nastrouhaný křen, chilli papričku a nakrájené kdoule, co jsme si předtím dali stranou.
  • Přivedeme k varu a odstavíme z ohně. Podle chuti dochutíme citronovou šťávou, octem, bylinkovou solí a pepřem.
  • Čatní nalijeme do předehřátých sklenic a ihned uzavřeme.
Kdoulový křen.
Zdroj: https://bosskitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.