Kdoulový sýr

Kdoulový sýr

Tento vynikající recept se připravuje hlavně na Vánoce. Přestože hovoříme o sýru, správný název je Membrillo, což je vlastně husté sladké želé vyrobené z kdoule. Ty mají vysoký obsa pektinu, nemusíme tak přidávat žádné další složky. Na výrobu želé stačí ovoce a cukr.

Ingredience:

  • 4 kdoule
  • 350 – 400 g cukru

Postup:

  • Kdoule oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme nahrubo.
  • Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme, dokud nejsou měkké.
  • Scedíme, přendáme do mixéru a rozmixujeme na hladké pyré.
  • Hotové pyré seškrábneme na pánev nebo do hrnce se silným dnem.
  • Do kaše/pyré přidáme na váhu stejné množství cukru jako je hmotnost kdoulí a dobře promícháme.
  • Vaříme velmi pomalu zhruba 1 hodinu, nebo dokud pasta nezíská krásnou tmavě jantarovou barvu.
  • Nezapomínáme pravidelně míchat, aby se směs nelepila a nepřipalovala.
  • Žáruvzdornou servírovací misku nebo zapékací, vyložíme potravinářskou fólií a poté do ní seškrábneme pastu.
  • Vyrovnáme povrch stěrkou, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté vložíme do lednice, kde pasta zatuhne do pevného bloku.
  • Jakmile ztuhne, lze jej nakrájet na menší bloky a podávat se sýrem nebo uzeninami, použít jako hustou pomazánku na toasty a krekry, ale také jako náplň do sladkého pečiva.
Membrillo kdoulová pasta.
Zdroj: https://www.greatbritishchefs.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.