Konzervanty
Konzervační látky jsou různé přírodní nebo syntetické sloučeniny, které pomáhají zpomalit nebo zabránit růstu bakterií v široké škále produktů, včetně potravin, léků a produktů osobní péče.
Konzervační techniky se používaly již ve 14. století, kdy člověk poprvé použil sůl (solení) a kouř (konzervování), aby zabránil zkažení masa a ryb. V dnešní době se používání potravinářských přídatných konzervačních látek stalo nepostradatelnou součástí potravin, které jíme. Navzdory řadě pochybností o jejich bezpečnosti, naše rostoucí poptávka po větším výběru, snadnosti a pohodlí potravin a náš vysoký standard bezpečnosti potravin z nich činí životně důležitou součást našich potravinových systémů.
Na jaké konzervanty můžeme v potravinách narazit?
-
E1105 - LysozymKategorie: Konzervanty
-
E1503 - Ricinový olejKategorie: Konzervanty
-
E200 - Kyselina sorbováKategorie: Konzervanty
-
E201 - Sorban sodnýKategorie: Konzervanty
-
E209 - HeptylparabenKategorie: Konzervanty
-
E210 - Kyselina BenzoováKategorie: Konzervanty
-
E211 - Benzoan sodnýKategorie: Konzervanty
-
E212 - Benzoan draselnýKategorie: Konzervanty
-
E213 - Benzoan vápenatýKategorie: Konzervanty
-
E214 - EthylparahydroxybenzoátKategorie: Konzervanty
-
E215 - Ethylparahydroxybenzoát sodná sůlKategorie: Konzervanty
-
E216 - PropylparahydroxybenzoátKategorie: Konzervanty
-
E217 - Propylparahydroxybenzoát sodná sůlKategorie: Konzervanty
-
E218 - MethylparahydroxybenzoátKategorie: Konzervanty
-
E219 - Methylparahydroxybenzoát sodná sůlKategorie: Konzervanty
-
E220 - Oxid siřičitýKategorie: Konzervanty
-
E221 - Siřičitan sodnýKategorie: Konzervanty
-
E223 - Disiřičitan sodnýKategorie: Konzervanty
-
E227 - Hydrogensiřičitan vápenatýKategorie: Konzervanty
-
E230 - BifenylKategorie: Konzervanty
-
E231 - OrthofenylfenolKategorie: Konzervanty
-
E232 - Orthofenylfenolát sodnýKategorie: Konzervanty
-
E233 - ThiabendazolKategorie: Konzervanty
-
E234 - NisinKategorie: Konzervanty
-
E235 - NatamycinKategorie: Konzervanty
-
E236 - Kyselina mravenčíKategorie: Konzervanty
-
E239 - HexamethylentetraaminKategorie: Konzervanty
-
E240 - FormaldehydKategorie: Konzervanty
-
E242 - DimethyldikarbonátKategorie: Konzervanty
-
E251 - Dusičnan sodnýKategorie: Konzervanty
-
E252 - Dusičnan draselnýKategorie: Konzervanty
-
E262 - Octany sodnéKategorie: Konzervanty
-
E265 - Kyselina octová bezvodáKategorie: Konzervanty
-
E270 - Kyselina mléčnáKategorie: Konzervanty
-
E280 - Kyselina propionováKategorie: Konzervanty
-
E281 - Propionan sodnýKategorie: Konzervanty
-
E282 - Propionan vápenatýKategorie: Konzervanty
-
E283 - Propionan draselnýKategorie: Konzervanty
-
E284 - Kyselina boritáKategorie: Konzervanty
-
E285 - Tetraboritan sodný (Borax)Kategorie: Konzervanty
-
E385 - Ethylendiamintetraacetát vápenato-disodnýKategorie: Konzervanty
-
E640 - GlycinKategorie: Konzervanty
-
E641 - LeucinKategorie: Konzervanty
-
E925 - ChlorKategorie: Konzervanty
-
E926 - Oxid chloričitýKategorie: Konzervanty
-
E202 - Sorban draselnýKategorie: Konzervanty
-
E224 - Disiřičitan draselnýKategorie: Konzervanty
Jaké máme druhy konzervantů?
Konzervační látky, které se v současnosti do potravin používají, jsou buď extrahovány z přírodních zdrojů, nebo jsou vyráběny synteticky.
Přírodní konzervanty
Přírodní konzervační látky se primárně používají v potravinách a nápojích kvůli tomu, aby pomohly snížit hnilobu a zachovat barvu a chuť produktu. Nacházejí se však i v kosmetice a dalších hygienických prostředcích.
Například konzervační látka natamycin (E235), která se široce používá při povrchové úpravě sýrů a uzenin, může pocházet přirozeně z bakterií běžně přítomných v půdě. Přírodní konzervační látky lze získat také z rostlin, zvířat, hub a řas. Kromě toho lze v určitých případech k přirozené konzervaci potravin použít běžné kuchyňské základní potraviny, jako je sůl a cukr, například při přípravě kyselých okurek nebo kysaného zelí. Vyzkoušejte naše recepty na domácí nakládané zelí 4x jinak.
Mezi běžné příklady přírodních konzervačních látek patří:
- aloe vera
- kyselina citronová
- citronová šťáva
- extrakt z rozmarýnu
- sodík
- kyselina sorbová
- cukr
Umělé konzervanty
Umělé (chemické) konzervační látky jsou uměle vyrobené látky, které se přidávají do mnoha produktů za účelem prodloužení jejich trvanlivosti. I když jsou také vytvářený, aby zabránily zkažení potravin a pomohly jim udržet si tvar a barvu, často jsou plné chemikálií. Mezi běžné příklady chemických konzervačních látek patří:
- antimikrobiální činidla
- antioxidanty
- benzoáty
- chelatační činidla
- dusičnany
- propionáty
- sorbáty
- siřičitany
„Přírodní“ nebo „organické“ chemikálie nejsou nutně zdravější než syntetické nebo uměle vyrobené chemikálie. Ve skutečnosti se umělé konzervační látky, jako je dusičnan sodný, benzoát sodný a propionát, již dlouho do potravin přidávají, protože jsou účinné i v malých množstvích.
Konzervační látky lze také široce rozdělit na takzvané antimikrobiální konzervanty a antioxidační konzervanty. Mnoho konzervačních látek, jako jsou siřičitany používané ve víně a dusičnany používané v mase, však plní obě funkce.
- Antimikrobiální konzervační látky, jako jsou sloučeniny síry, jako jsou siřičitany (E220-228), se používají k inhibici růstu bakterií, např. ve víně, sušeném ovoci, zelenině v octě nebo slaném nálevu.
- Antioxidační konzervační látky se často používají v minimálně zpracovaných zeleninových produktech, jako jsou hotové saláty, čerstvě nakrájené ovoce a čerstvé šťávy, kde je zhnědnutí významným problémem.
Dále známe:
- Antibiotika, jako jsou tetracykliny, se používají k prevenci růstu škodlivých bakterií v drůbeži, rybách a konzervovaných potravinách.
- Zvlhčovadla, látky, které absorbují vlhkost, pomáhají udržet obsah vlhkosti v produktech, jako je strouhaný kokos.
- Enzymy zastavují expiraci kosmetiky a podobných produktů.
K čemu se konzervanty používají?
- Do potravin se přidávají konzervační látky, které bojují proti kažení způsobenému bakteriemi, plísněmi, houbami a kvasinkami. Konzervační látky dokážou udržet potraviny déle čerstvé a prodloužit tak jejich trvanlivost. Potravinářské konzervanty se také používají ke zpomalení nebo prevenci změn barvy, chuti nebo struktury a ke zpomalení žluknutí. Některé mají i estetickou roli – zlepšují vzhled produktu.
- Konzervační látky se běžně používají v lécích, jako je acetaminofen, inzulín a sirup proti kašli, aby se zabránilo mikrobiální kontaminaci.
- V kosmetice a produktech osobní péče pomáhají konzervační látky předcházet kontaminaci a růstu škodlivých bakterií v produktech od opalovacích krémů, mlék a šamponů až po zubní pasty a make-up. Bakterie by totiž mohly způsobit podráždění nebo infekci.
- Konzervanty se také přidávají do dřeva, aby zabránily jeho štěpení, hnilobě a lámání.
V jakých potravinách můžeme konzervanty najít?
- krekry
- cereálie
- pečivo
- hotová jídla
- sýry
- jogurty
- lahůdky
- maso
- mořské plody
- nealkoholické nápoje
- margaríny
- sušené ovoce
- ovocné šťávy
Jsou konzervační látky v potravinách bezpečné?
Používání konzervantů v ČR je přísně regulováno předpisy EU a je povoleno pouze u určitých druhů potravin a pouze v určených množstvích. Použité konzervační látky musí být uvedeny na etiketě potravin, aby se mohli spotřebitelé snadno dozvědět, že jsou v potravině použity.
Jen zřídka bylo prokázáno, že konzervanty způsobují skutečné alergické (imunologické) reakce. Mezi potravinářskými přídatnými látkami, o nichž bylo hlášeno, že způsobují nežádoucí reakce, jsou některé konzervační látky ze skupiny sulfitů, mezi něž patří několik anorganických sulfitových aditiv (E220-228) a kyselina benzoová a její deriváty (E210-213). Ty mohou vyvolat astma u citlivých (např. astmatických) jedinců.
Některé výzkumy také říkají, že určité konzervační látky, jako je kyselina benzoová, mohou zvýšit hyperaktivitu u dětí s poruchou pozornosti s hyperaktivitou (ADHD). Ne všechny děti s ADHD však reagují na konzervační látky.
Nadměrná spotřeba umělých konzervačních látek nejspíše přispívá i k některým příznakům a symptomům refluxní choroby jícnu, včetně pálení žáhy, obtížného polykání a nadýmání.
Obecně však platí, že vzhledem k přísné legislativě EU lze konzervační látky obecně považovat za bezpečné pro většinu spotřebitelů.