Jak leštící látky fungují?

Leštící látky se nanášejí jako prášková nebo tekutá vrstva na produkt mechanickými procesy, což může být stříkání, míchání nebo máčení. Po rovnoměrném nanesení nátěru na produkt se nátěr stabilizuje sušením, zahřátím, chlazením nebo zmrazením, což pomáhá prodloužit životnost produktu.

Tyto látky vytvářejí lesklý, hladký povrch, který poskytuje ochrannou bariéru odolnou proti vlhkosti. Povlak pomáhá konzervovat potravinářské výrobky tím, že uzamyká vnitřní vlhkost nebo zabraňuje jejich degradaci vlivem vnější vlhkosti, což má za následek prodlouženou trvanlivost.

Kde všude se leštící látky používají?

Potravinářský průmysl

Leštící látky se používají ke zvýšení estetického vzhledu potravinářských výrobků zlepšením jejich lesku nebo změnou jejich barvy. Mohou také fungovat jako separační činidla, aby se zabránilo přilepení obalů k produktům. Různým plodům ovoce dodávají lesk, omezují vysychání a zabraňují tak jejich zmenšování a snižování hmotnosti. U zeleniny zabraňují ztrátě vody a zlepšují její vzhled. Lesklé povrchy a povlaky se pak aplikují na různé cukrovinky, u kterých udržují jejich tvar a vylepšují barvu i chuť.

Cukrářský průmysl

Cukrářská glazura se často používá k vytvoření lesklého povrchu cukrovinek.

Farmaceutický průmysl

Leštící látky se používají jako pomocná látka k potahování tablet a kapslí, aby se zlepšila jejich skladovatelnost. Zapouzdření se také používá k ochraně léků a řízení jejich uvolňování.

Ostatní průmyslová odvětví

Vosky se používají ve rtěnkách, balzámech na rty, změkčovadlech a dalších produktech péče o pleť.

V jakých potravinách můžeme leštící látky najít?

  • mléčné výrobky
  • ovoce a zelenina (podívejte se na náš podrobný katalog plodin, kde se dozvíte vše důležité o různých druzích ovoce a zeleniny)
  • zpracované potraviny
  • pekárenské a cukrářské produkty
  • bonbony
  • čokoláda
  • žvýkačky
  • zpracované ořechy

Je používání leštících látek v potravinách bezpečné?

Množství použitých leštících látek je stanoveno předpisy a při běžné konzumaci by nemělo dojít k žádným významných negativním účinkům na naše zdraví.