Nosiče
Nosiče v potravinářství napomáhají přidávání některých (například nerozpustných či těkavých) aditiv k potravinám. Jedná se obvykle o vodné nebo olejové roztoky, které obsahují malé množství rostlinných olejů, alkoholu nebo glykolu. Tyto látky jsou následně použity pro rozpuštění některých přidatných látek a jejich následné aplikování do potravin.
Například aromata se přidávají na nosiči tvořeném škrobem, celulózou nebo oxidem křemičitým. Polyethylenglykol se zase používá jako nosič nekalorických syntetických sladidel.
Jaké konkrétní nosiče se používají v potravinářství?
-
E968 - ErythritolKategorie: Emulgátory, Nosiče, Sekvestranty, Sladidla, Stabilizátory, Zahušťovadla, Zvlhčující látky
V jakých potravinách můžeme nosiče najít?
- cukrovinky
- dorty (vyzkoušejte naše výborné recepty na dort Pavlova)
- zmrzlina
- marmelády
- čokoláda atd.
- nealkoholické nápoje
- alkoholické nápoje
- mléko
- jogurty
- sýry
- polévky
- omáčky
- instantní jídla
Jsou pro nás nosiče v potravinách bezpečné?
Některé studie ukazují, že určité typy nosičů mohou mít negativní vliv na náš trávicí systém a způsobovat alergické reakce. Z tohoto důvodu by měly být nosiče používány s opatrností a pouze ve stanovených limitech stanovených zákony a směrnicemi.