Odpěňovače
Odpěňovače jsou látky, které snižují povrchové napětí a zabraňují vytváření pěny nebo snižují penění při zpracování potravin.
Pěna je fyzikální systém tvořený plynovými bublinami rozptýlenými v kapalině. V procesu zpracování potravin, jako je fermentace, míchání, vaření, zahušťování atd., může vznikat velké množství bublin, které ovlivňují normální provoz a je třeba je včas odstranit nebo zabránit jejich tvorbě.Tvorbu pěny lze omezit změnou výrobního postupu nebo použitím právě chemických odpěňovačů.
Běžně používanými odpěňovači jsou některé alkoholy (cetostearylalkohol), nerozpustné oleje (ricinový olej), stearany, polydimethylsiloxany a další deriváty silikonů, ether a glykoly.
S jakými odpěňovači se můžeme v potravinářství setkat?
-
E900 - Dimethylsilikonový olejKategorie: Odpěňovače
Proč se odpěňovače v potravinářství používají?
V potravinářském a nápojovém průmyslu může mít tvorba pěny řadu negativních vlivů na provoz. Například může:
- způsobit vady produktu nebo problémy s kvalitou
- zpomalit nebo zastavit dobu zpracování
- bránit správnému plnění nádob
- způsobit poruchu zařízení
- vytvářet nebezpečné pracovní podmínky
Použitím potravinářských odpěňovačů k prevenci a/nebo zničení pěny mohou majitelé a manažeři zařízení udržet tvorbu pěny pod kontrolou. V důsledku toho mohou těžit následujícími způsoby:
- Lepší kvalita produktu a procesu. Absence pěny znamená, že produkty jsou vystaveny nižšímu riziku poškození nebo kontaminace, což má za následek vyšší míru přijatelnosti produktu. Kromě toho je u zařízení méně pravděpodobné, že se vyskytnou problémy s pěnou, jako je přetečení nebo porucha.
- Menší tvorba odpadu. Vzhledem k tomu, že se vyřazuje méně výrobků, vzniká méně odpadu.
- Nižší výrobní náklady. Zvýšení kvality produktů a provozu zařízení a snížení produkce odpadu se může promítnout do snížení celkových výrobních nákladů.
V jakých potravinách můžeme odpěňovače najít?
- potraviny ze sóji
- mléčné výrobky
- nápoje
- sladkosti
- zpracované potraviny
- omáčky
- zmrzlina
- dorty
- bramborové lupínky
Odpěňovače se také používají v průmyslu rychlého občerstvení pro smažené kuře, kuřecí nugety a hranolky. Zkuste naše recepty na hranolky ze sladkých brambor. Jejich sladkost vyvážená lahodným kořením a skvělými dipy, vás dostane do kolen!.
Jsou pro nás odpěňovače v potravinách bezpečné?
Většina odpěňovačů, které jsou v potravinách používány, jsou považovány za bezpečné při konzumaci v rámci přípustných limitů. Regulace používání těchto látek v potravinářství je velmi přísná, aby se minimalizovala případná zdravotní rizika.
Nicméně, některé odpěňovače mohou u citlivých jedinců vyvolat nežádoucí účinky, jako jsou alergické reakce nebo problémy se zažíváním.