Pěnotvorné látky
Pěnotvorné látky jsou látky, které se přidávají do potravin, aby zvyšovaly objem a vytvářely pěnu. Umožňují vytvářet nebo udržovat rovnoměrnou disperzi plynné fáze v kapalných nebo pevných potravinách.
S jakými pěnotvornými látkami se můžeme v potravinářství setkat?
-
E940 - DichlordifluormetanKategorie: Pěnotvorné látky
-
E999 - Extrakt kvilajové kůryKategorie: Pěnotvorné látky
V jakých potravinách můžeme pěnotvorné látky najít?
Pěnotvorné látky se používají v mnoha různých potravinách, včetně pečiva, dortů, zmrzlin, sladkostí, nápojů, omáček a polévek.
Například v pečivu se pěnotvorné látky často používají ke zlepšení struktury a měkkosti, zatímco ve zmrzlině a dezertech mohou pomoci vytvořit hladkou a krémovou texturu. Zkuste si připravit domácí zmrzlinu dle našich vyzkoušených receptů. Je luxusní!
V nápojích vytváří pěnu nebo zlepšují jejich vzhled a chuťové vlastnosti.
Dále se také používají v různých instantních pokrmech a konzervovaných potravinách.
Jsou pro nás pěnotvorné látky v potravinách bezpečné?
Povolené pěnotvorné látky jsou lidskému zdraví neškodné a nemají na naše zdraví žádné negativní vlivy. Nicméně je důležité tyto látky konzumovat pouze v souladu s přípustnými limity.