Plnidla
Plnidla zvětšují objem potravin a přitom nezvyšují jejich energetickou hodnotu. Mají specifické účinky a proto se využívají pouze u několika skupin potravinářských výrobků. Jelikož mají téměř nulový vliv na energetickou hodnotu, často se přidávají do nízkokalorických potravin.
Plnidla často plní i jinou funkci, například emulgátoru, stabilizátoru nebo zahušťovadla.
Dělíme je na:
- přírodní
- polosyntetická a syntetická
S jakými plnidly se můžeme v potravinářství setkat?
-
E341 - Fosforečnany vápenatéKategorie: Látky zlepšující mouku, Plnidla, Protispékavé látky, Regulátory kyselosti, Zahušťovadla, Zvlhčující látky
V jakých potravinách můžeme plnidla najít?
- sladkosti
- žvýkačky
- nízkokalorické potraviny
Nezapomeňte vyzkoušet i naše recepty na dietní fit vánoční cukroví!
Jsou pro nás plnidla v potravinách bezpečné?
Pokud plnidla konzumujete pouze v povoleném množství, žádné nebezpečí vám nehrozí.