Rozpouštědla
Rozpouštědla se v potravinářství používají k extrakci či rozpouštění dalších látek, aniž by přitom měnila jejich původní funkce. Například aceton a hexan se používají jako rozpouštědla pro vonné oleoresiny z koření, glycerol se používá jako rozpouštědlo pro barviva a aromata, jako rozpouštědlo se používá i potravinářský líh.
Některá rozpouštědla se v potravinářství používají i k jiným účelům – např. jako emulgátory nebo stabilizátory.
Jaká konkrétní rozpouštědla se používají v potravinářství?
-
E1517 - Glyceryl-diacetátKategorie: Rozpouštědla
-
E1518 - Glyceryl-triacetátKategorie: Rozpouštědla
V jakých potravinách můžeme rozpouštědla najít?
- alkoholické i nealkoholické nápoje
- žvýkačky
- koření
- káva (možná se vám budou hodit naše recenze nejlepších kávovarů Tchibo – kdo vyhrál v našem srovnání?)
- čaje
Jsou pro nás rozpouštědla v potravinách bezpečná?
V potravinářském průmyslu se rozpouštědel používá poměrně značné množství. U většiny z nich nebyly prokázány žádné významné negativní účinky na lidské zdraví a jsou používány podle přísných předpisů, které stanovují jejich maximální množství. Při běžné konzumaci by se tedy žádné vedlejší účinky projevit neměly.