K čemu se stabilizátory používají v potravinářství?

  • Umožňují udržení homogenní disperze dvou nebo více nemísitelných látek v potravině.
  • Stabilizují, zadržují nebo zesilují stávající barvu potraviny.
  • Působí jako zahušťovadlo pro želírování potravin do požadované konzistence.
  • Používají se k zachování fyzikálních vlastností potravin, zvyšují stabilitu a tloušťku potraviny vázáním jejich velkých molekul.
  • Ve zmrzlině zabraňují tvorbě ledových krystalů

Různé potraviny mají různé konzistence a textury. Žádné dva stabilizátory, zahušťovadla nebo gelující činidla nejsou přesně stejné a jeden bude obecně účinnější v konkrétní aplikaci než jiný. Podmínky zpracování se také značně liší od jedné potraviny k druhé. 

V jakých potravinách můžeme někdy stabilizátory najít?

  • salátové dresingy (vyzkoušejte naše luxusní recepty na domácí dresingy na salát)
  • sladkosti
  • nápoje
  • cereální produkty
  • džemy
  • zmrzlina
  • margaríny
  • mléčné výrobky
  • majonéza
  • sirupy
  • nízkotučné produkty

Jsou stabilizátory bezpečné?

Stabilizátory jsou obecně považovány za bezpečné pro lidské zdraví, ale někteří lidé mohou na některé z nich mít alergickou reakci. Proto je důležité číst etikety na potravinách a zajímat se o složení potravin, které kupujeme.