Základní recept můžete obohatit o kousky brambor a čerstvé či sušené houby. Kedlubnu je možné rovněž nahradit tuřínem.
Ingredience:
- 2-3 kedlubny
- 1 cibule
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 2 šálky vody
- 3/4 šálku kešu ořechů
- 2 PL olivového oleje
- 4 bobkové listy
- 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
- 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci zahřejte olej a zlehka na něm osmahněte najemno nakrájenou cibuli, přibližně 5-7 minut, dokud nezměkne.
- Přidejte česnek a na kostičky nakrájenou oloupanou kedlubnu, povařte přibližně 2 minuty.
- Následně přidejte vývar, vodu, kešu oříšky, bobkové listy, tymián, pepř a sůl.
- Přiveďte směs k varu.
- Poté snižte teplotu a vařte 20-25 minut, dokud kedlubna nezměkne.
- Polévku odstavte a odstraňte z ní bobkové listy.
- Následně směs pomocí ponorného mixéru rozmixujte dohladka.
Tato kedlubnová polévka se podává s vločkami chilli, blanšírovanými kedlubnovými listy a panenským olivovým olejem.
Blízkým příbuzným kapusty je kapusta. Vyzkoušejte
kapustové lahůdky v různých podobách.