Kedlubnové hranolky

Kedlubnové hranolky
Příprava: 30 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 5

Kořeněné hranolky z kedlubny jsou vynikající alternativou k tradičním bramborovým hranolkům. Vychutnejte si je buď samotné nebo s vaším oblíbeným dipem. Ať tak či onak, tyto domácí pečené hranolky jsou prostě mňam!

INGREDIENCE

  • cca 1,2 kg oloupané kedlubny, asi 2 střední až velké (cca 2 kg, když nejsou oloupané)
  • 3 lžíce avokádového oleje
  • 1 lžička sušeného česneku (volitelně)
  • 1 lžička sušeného chilli
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • ¾ lžičky soli
  • nakrájená jarní cibulka nebo pažitka na ozdobu (volitelně)

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 220°C.
  • Mezitím si připravte kedlubny.
  • Pokud mají připojené stonky/listy, můžete je odstranit a zlikvidovat.
  • Odstraňte tuhý konec.   
  • Každou kedlubnu opatrně rozkrojte napůl, vyjměte jádro (je-li to nutné) a oloupejte.
  • Každou polovinu otočte dolů, aby byla velká plochá část na povrchu a nakrájejte na cca centimetrové plátky.
  • Poté tyto plátky nakrájejte na hranolky o tloušťce asi 1 centimetr.   
  • Kedlubnové hranolky vložte do čisté utěrky, abyste odstranili přebytečnou vlhkost.
  • Dejte je do misky a promíchejte s 2,5 lžícemi avokádového oleje, sušeným česnekem (pokud používáte), sušeným chilli, černým pepřem a solí, aby byly dobře potažené olejem a kořením.
  • Vymažte velký plech (nebo dvě menší) zbývající ½ lžíce avokádového oleje.
  • Hranolky položte na připravený plech a rozložte je do jedné vrstvy.
  • Pečte 15 minut, poté vyjměte plech z trouby a hranolky otočte na druhou stranu (opět se snažte zajistit, aby byly hranolky v pěkné rovnoměrné vrstvě, aby se pěkně propekly).
  • Plech vložte zpět do trouby a pokračujte v pečení hranolků dalších 15 minut, nebo dokud nejsou hranolky zvenčí zlatavě hnědé a uvnitř měkké.
  • Kedlubnové hranolky přendejte do servírovací misky.
  • Pokud chcete, ozdobte jarní cibulkou.
  • Podávejte!
Hranolky z kedluben, posypané jarní cibulkou a servírované na talíři.
www.girlheartfood.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.