6 lahodných receptů na zdravé a chutné polévky z kedlubny. Načerpejte inspiraci!

Jaro i léto jsou plné čerstvé a zdravé zeleniny.

Jednou z nich je i lahodná kedlubna.

Nemusíte ji konzumovat pouze syrovou, stejně dobře chutná i tepelně upravená.

Skvělým příkladem mohou být rozmanité recepty na kedlubnovou polévku.

Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?

Proč zařadit kedlubnu do svého jídelníčku?

Kedlubna či kedluben patří společně s kapustou, květákem, zelím či brokolicí mezi košťálovou zeleninu. V Čechách patří mezi velmi oblíbenou zeleninu, které každý rok průměrný Čech zkonzumuje více než dva a půl kilogramu.

Kedlubna obsahuje velké množství různých zdraví prospěšných látek. Z hlediska vitamínů je bohatá především na vitamín C a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek v ní najdeme velké množství vápníku, draslíku, hořčíku, manganu či fosforu. Mimo jiné je obsahuje rovněž mnoho vlákniny, čímž napomáhá správné funkci naší trávicí soustavy. Díky nízkému obsahu kalorií je oblíbenou součástí i různých redukčních diet.

Kedlubna v kuchyni

Nejznámější a nejčastější je konzumace syrové kedlubny. Buď jen tak, nebo se přidává do nejrůznějších zeleninových salátů. Kromě polévky lze ale z kedlubny připravit rovněž velmi chutné pomazánky, dá se  podobně jako květák či kapusta také zapékat a je možné z ní připravit i kedlubnové placičky. Jedlé jsou rovněž listy kedlubny, které lze snadno přidat do polévky či salátu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.