Jaro i léto jsou plné čerstvé a zdravé zeleniny.
Jednou z nich je i lahodná kedlubna.
Nemusíte ji konzumovat pouze syrovou, stejně dobře chutná i tepelně upravená.
Skvělým příkladem mohou být rozmanité recepty na kedlubnovou polévku.
Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?
Naše recepty
Proč zařadit kedlubnu do svého jídelníčku?
Kedlubna či kedluben patří společně s kapustou, květákem, zelím či brokolicí mezi košťálovou zeleninu. V Čechách patří mezi velmi oblíbenou zeleninu, které každý rok průměrný Čech zkonzumuje více než dva a půl kilogramu.
Kedlubna obsahuje velké množství různých zdraví prospěšných látek. Z hlediska vitamínů je bohatá především na vitamín C a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek v ní najdeme velké množství vápníku, draslíku, hořčíku, manganu či fosforu. Mimo jiné je obsahuje rovněž mnoho vlákniny, čímž napomáhá správné funkci naší trávicí soustavy. Díky nízkému obsahu kalorií je oblíbenou součástí i různých redukčních diet.
Kedlubna v kuchyni
Nejznámější a nejčastější je konzumace syrové kedlubny. Buď jen tak, nebo se přidává do nejrůznějších zeleninových salátů. Kromě polévky lze ale z kedlubny připravit rovněž velmi chutné pomazánky, dá se podobně jako květák či kapusta také zapékat a je možné z ní připravit i kedlubnové placičky. Jedlé jsou rovněž listy kedlubny, které lze snadno přidat do polévky či salátu.