Kefírové mléko jako zdravý a dostupný nápoj. Vše, co potřebujete vědět o tomto přírodním antibiotiku

Každý se už jistě setkal s tímto druhem mléčného výrobku.

Pojďme si rozebrat, kdy je dobré pít kefírové mléko a na co je dobré.

Přečtěte si o obsahu vitamínů, použití v kuchyni a dalších zajímavostech na jednom místě!

Co je to kefírové mléko?

Jedná se o druh mléčného výrobku, vyrobený z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírového zrna, které obsahuje specifické mléčné bakterie a kvasinky. Tento kvašený mléčný nápoj má konzistenci podobnou řídkému jogurtu a nakyslou, mírně perlivou chuť.

Karafa s čerstvým kefírovým mlékem.
Zdroj: theorganicgoatlady.com

Je kefír zdravý?

Kefír patří mezi výborné přírodní antibiotikum. Bakterie a kvasinky obsažené v kefíru  jsou pro člověka příznivými mikroorganismy, které se v kefíru rychle množí. Ve střevech pak vytvářejí nepříznivé prostředí pro rozličné infekční bakterie a viry, a tím je vytěsňují.

Kdy je nejlepší pít kefír?

  • v případě antibiotické léčby, antibiotika likvidují přirozenou střevní bakteriální mikroflóru
  • při chronických kožních potížích a sklonech ke kvasinkovým zánětům
  • na střevní onemocnění
  • pro podporu snížené imunity

Nutriční hodnoty kefíru na 100 g

Kefírové mléko 1,1 % tukuKefírové mléko 1,5 % tukuKefírové mléko 1,3 % tuku jahoda
Energetická hodnota39 kcal42 g68 g
Bílkoviny3,2 g3 g3 g
Sacharidy4,1 g4 g11 g
Tuky1,1 g2 g1,3 g
Sůl0,11 g0,1 g0,1 g

Vitamíny a minerály v kefíru

  • Je zdrojem řady vitamínů a minerálů.
  • Vitamíny skupiny B příznivě ovlivňují krev a funkci nervové soustavy, působí proti stresu.
  • Vitamín B7 – biotin, někdy také označovaný jako vitamín H, patří k takzvaným vitagenům, tedy látkám, které jsou zdrojem energie a fungují jako stavební materiál buněk.
  • Vitamíny A, D, K a dále
  • Obsahuje na 100 g více než 9 minerálů. Nejvíce zastoupený je fosfor (cca 15 %) a vápník (13 %).

Jaký je rozdíl mezi acidofilním mlékem a kefírem?

Acidofilní mléko je vhodné hlavně proto, když chcete mít pod kontrolou svou střevní mikroflóru a přijmout vitamín B12. Obsahuje acidofilní kultury Lactobacillus acidophilus (podle regulí minimálně 1 milion na 1 gram výrobku). Acidofilní mléko je samo o sobě velmi kyselé, a tak se míchá se smetanovým zákysem, které jej zjemní.

Kefír se liší v tom, že kromě bakterií se při výrobě používají také kvasinky (podle regulí minimálně 1 milion bakterií mléčného kvašení a 10 000 kvasinek na 1 g kefíru).

Kefírový zrna pro výrobu kefírového mléka.
Zdroj: istock.com

Kde koupit kefír?

Kefírové mléko zakoupíte v každém supermarketu v oddělení mléčných výrobků. Většinou se nachází u jogurtových výrobků či u mléka. Zde uvádíme příklad známého produktu, který se dá zakoupit téměř v každém obchodě s potravinami.

Kefírové mléko z Valašska od mlékárny valmez.
Zdroj: mlekarna-valmez.cz

Jak využít kefír v kuchyni?

Využívá se především jako chlazený, který můžeme pít samostatně, mixovaný s ovocem, nebo může být součástí snídaně, jídel s haluškami nebo noky. Můžeme ho použít také při přípravě různých salátových dresinků , ochutíme ho nasekanými čerstvými bylinkami, různými druhy koření, prolisovaným čerstvým česnekem.
Lze s ním také zadělávat různé druhy těsta na moučníky nebo palačinky či lívance, přidat ho můžeme i do polévek.

Recepty s kefírem

Snídaňové lívance s malinami a kefírem.
Zdroj: duni-cheri.de

Jak si vyrobit domácí kefír?

Jak jsme již psali, mléčný kefír je bohatý na probiotika a má spoustu zdravotních benefitů. Poradíme vám, jak si vyrobit domácí lahodné kefírové mléko snadno a rychle.

Budete potřebovat:

  • 2 lžičky kefírových zrn
  • 3 šálky čerstvého mléka (kravské nebo kozí)

Postup

  • Vložte kefírová zrna, asi 2 lžičky zrn, do čisté skleněné nádoby s asi 3 šálky čerstvého mléka. Ujistěte se, že v horní části sklenice ponecháte asi 5 cm místa.
  • Umístěte plastové víko na horní část sklenice, ale neutahujte jej, nechte víko na horní straně nádoby volné.
  • Nádobu umístěte na 24 hodin na teplé místo, mimo přímý sluneční svit, například do skříňky v kuchyni. Jakmile kefír trochu zhoustne a voní po fermentaci, je hotový.
  • Utáhněte víko a dobře protřepejte. Umístěte nerezové sítko nebo plastové sítko na čistou sklenici. Kefír sceďte do sklenice.
  • Nyní, pokud chcete provést druhou fermentaci, můžete přidat čerstvé nebo zmrazené ovoce. Přidejte např. ½ banánu a poté pevně přiklopte víko a nechte kefír odležet další 2 až 5 hodin. Tím se zdvojnásobí množství probiotik. 
  • Pokud nechcete dělat druhé kvašení, můžete kefír přiklopit a uložit do lednice.
  • Proces s kefírovými zrny, která máte v sítku, můžete znovu opakovat. Vložte kefírová zrna do čisté sklenice, přidejte mléko, přiklopte víkem (neutahujte) a celý proces zopakujte.
Domácí kefírové mléko z kefírových zrn.
Zdroj: twopeasandtheirpod.com

Jaký druh kefírového mléka si rádi vychutnáváte vy? Pít ho můžete třeba jen tak na chuť, nebo pokud jste nemocní, či máte trávicí potíže.

Podělte se s námi, jakou příchuť máte nejraději a co si třeba z kefíru rádi upečete?

Použité zdroje

Top 4 health benefits of kefir, Jo Lewin, www.bbcgoodfood.com 05. 08. 2020
How to Make Kefir, Maria Lichty, www.twopeasandtheirpods.com
Kefir by BANDI FOODS, USDA Branded foods, www.nutritionvalue.org
Kefir, LIFEWAY, strawberry, lowfat, USDA Branded foods, www.nutritionvalue.org
Kefir, LIFEWAY, plain, lowfat, USDA Branded foods, www.nutritionvalue.org
Kefir, www.en.wikipedia.org