Každý se už jistě setkal s tímto druhem mléčného výrobku.
Pojďme si rozebrat, kdy je dobré pít kefírové mléko a na co je dobré.
Přečtěte si o obsahu vitamínů, použití v kuchyni a dalších zajímavostech na jednom místě!
Co je to kefírové mléko?
Jedná se o druh mléčného výrobku, vyrobený z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírového zrna, které obsahuje specifické mléčné bakterie a kvasinky. Tento kvašený mléčný nápoj má konzistenci podobnou řídkému jogurtu a nakyslou, mírně perlivou chuť.
Je kefír zdravý?
Kefír patří mezi výborné přírodní antibiotikum. Bakterie a kvasinky obsažené v kefíru jsou pro člověka příznivými mikroorganismy, které se v kefíru rychle množí. Ve střevech pak vytvářejí nepříznivé prostředí pro rozličné infekční bakterie a viry, a tím je vytěsňují.
Kdy je nejlepší pít kefír?
- v případě antibiotické léčby, antibiotika likvidují přirozenou střevní bakteriální mikroflóru
- při chronických kožních potížích a sklonech ke kvasinkovým zánětům
- na střevní onemocnění
- pro podporu snížené imunity
Nutriční hodnoty kefíru na 100 g
Kefírové mléko 1,1 % tuku | Kefírové mléko 1,5 % tuku | Kefírové mléko 1,3 % tuku jahoda | |
Energetická hodnota | 39 kcal | 42 g | 68 g |
Bílkoviny | 3,2 g | 3 g | 3 g |
Sacharidy | 4,1 g | 4 g | 11 g |
Tuky | 1,1 g | 2 g | 1,3 g |
Sůl | 0,11 g | 0,1 g | 0,1 g |
Vitamíny a minerály v kefíru
- Je zdrojem řady vitamínů a minerálů.
- Vitamíny skupiny B příznivě ovlivňují krev a funkci nervové soustavy, působí proti stresu.
- Vitamín B7 – biotin, někdy také označovaný jako vitamín H, patří k takzvaným vitagenům, tedy látkám, které jsou zdrojem energie a fungují jako stavební materiál buněk.
- Vitamíny A, D, K a dále
- Obsahuje na 100 g více než 9 minerálů. Nejvíce zastoupený je fosfor (cca 15 %) a vápník (13 %).
Jaký je rozdíl mezi acidofilním mlékem a kefírem?
Acidofilní mléko je vhodné hlavně proto, když chcete mít pod kontrolou svou střevní mikroflóru a přijmout vitamín B12. Obsahuje acidofilní kultury Lactobacillus acidophilus (podle regulí minimálně 1 milion na 1 gram výrobku). Acidofilní mléko je samo o sobě velmi kyselé, a tak se míchá se smetanovým zákysem, které jej zjemní.
Kefír se liší v tom, že kromě bakterií se při výrobě používají také kvasinky (podle regulí minimálně 1 milion bakterií mléčného kvašení a 10 000 kvasinek na 1 g kefíru).
Kde koupit kefír?
Kefírové mléko zakoupíte v každém supermarketu v oddělení mléčných výrobků. Většinou se nachází u jogurtových výrobků či u mléka. Zde uvádíme příklad známého produktu, který se dá zakoupit téměř v každém obchodě s potravinami.
Jak využít kefír v kuchyni?
Využívá se především jako chlazený, který můžeme pít samostatně, mixovaný s ovocem, nebo může být součástí snídaně, jídel s haluškami nebo noky. Můžeme ho použít také při přípravě různých salátových dresinků , ochutíme ho nasekanými čerstvými bylinkami, různými druhy koření, prolisovaným čerstvým česnekem.
Lze s ním také zadělávat různé druhy těsta na moučníky nebo palačinky či lívance, přidat ho můžeme i do polévek.
Recepty s kefírem
- Kefírové muffiny
- Buchty se švestkami
- Studené polévky s kefírem
- Lívance z kefíru
- Čokoládová/ořechová buchta s kefírem
- Kefírová salátová zálivka
Jak si vyrobit domácí kefír?
Jak jsme již psali, mléčný kefír je bohatý na probiotika a má spoustu zdravotních benefitů. Poradíme vám, jak si vyrobit domácí lahodné kefírové mléko snadno a rychle.
Budete potřebovat:
- 2 lžičky kefírových zrn
- 3 šálky čerstvého mléka (kravské nebo kozí)
Postup
- Vložte kefírová zrna, asi 2 lžičky zrn, do čisté skleněné nádoby s asi 3 šálky čerstvého mléka. Ujistěte se, že v horní části sklenice ponecháte asi 5 cm místa.
- Umístěte plastové víko na horní část sklenice, ale neutahujte jej, nechte víko na horní straně nádoby volné.
- Nádobu umístěte na 24 hodin na teplé místo, mimo přímý sluneční svit, například do skříňky v kuchyni. Jakmile kefír trochu zhoustne a voní po fermentaci, je hotový.
- Utáhněte víko a dobře protřepejte. Umístěte nerezové sítko nebo plastové sítko na čistou sklenici. Kefír sceďte do sklenice.
- Nyní, pokud chcete provést druhou fermentaci, můžete přidat čerstvé nebo zmrazené ovoce. Přidejte např. ½ banánu a poté pevně přiklopte víko a nechte kefír odležet další 2 až 5 hodin. Tím se zdvojnásobí množství probiotik.
- Pokud nechcete dělat druhé kvašení, můžete kefír přiklopit a uložit do lednice.
- Proces s kefírovými zrny, která máte v sítku, můžete znovu opakovat. Vložte kefírová zrna do čisté sklenice, přidejte mléko, přiklopte víkem (neutahujte) a celý proces zopakujte.
Jaký druh kefírového mléka si rádi vychutnáváte vy? Pít ho můžete třeba jen tak na chuť, nebo pokud jste nemocní, či máte trávicí potíže.
Podělte se s námi, jakou příchuť máte nejraději a co si třeba z kefíru rádi upečete?