Kimchi

Kimchi

Tato známá korejská pochoutka je v podstatě TOP kvašenou zeleninou vůbec. Je to maximálně chutný a našemu zdraví prospěšný korejský salát nadupaný spoustou užitečných vlastností podporujících například trávicí systém, ale také srdce.

Ingredience:

  • 1 velké čínské zelí nebo 2 menší (aspoň 2,5 – 2,8 kg)
  • 1 hrnek korejské hrubé mořské soli na kimchi
  • 5 hrnků vody
  • 600 g korejských ředkviček
  • 4 šalotky
  • 1 kus Dashima – sušená chaluha (vařit 5 minut v 1 a 1/2 hrnku vody)
  • 1 lžíce lepkavého rýžového prášku (vařit při nízké teplotě v 1/2 hrnku vody až bude tuhý, pak nechat vychladnout)
  • 1/2 hrnku vloček korejských červených chilli papriček (Gochugaru)
  • 1/4 hrnku jemně mletých slaných krevet
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce mletého česneku
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžička sezamových semínek
  • 1/2 hrnku vývaru z dashima

Postup:

  • Zelí rozdělíme čtvrtky a odřízneme košťál. Do velké mísy nalijeme vodu a 1/2 hrnku korejské soli. Rozmícháme a ve vzniklém solném roztoku důkladně namočíme všechny kusy zelí.
  • Lehce protřepeme, aby okapala přebytečná voda a odložíme do jiné mísy. Druhou polovinou soli důkladně prosolíme všechny čtvrtky zelí od vnějšího listu až po střed.
  • Pokud by nám sůl nevyšla, můžeme ještě přidat, hlavně musí být vše dobře prosolené.
  • Když máme prosoleno, zalijeme zelí slanou vodou z první mísy, zakryjeme a necháme 8 hodin odpočívat, přičemž každé 2 hodiny zelí v míse otočíme.
  • Po 8 hodinách bude zelí hezky ohebné, takže jej postupně vyjmeme z mísy a pečlivě opláchneme pod tekoucí vodou, aspoň třikrát za sebou.
  • Do misky dáme česnek, zázvor, mleté krevety, červené chilli papričky, rybí omáčku, sezamová semínka, vývar z dashima a rýžovou pastu.
  • Vše pořádně rozmělníme vařečkou a mícháme tak dlouho, dokud se vše nespojí a vločky pepře se nerozpustí, aby vznikla hladká pasta.
  • Ředkvičku nakrájíme na proužky, šalotku na 1 cm velké kousky a dáme obojí do mísy, kam přidáme i pastu z koření.
  • Jestli bude pasta málo slaná, přisolíme, přidáme rybí omáčku nebo více slaných krevet.
  • Ze zelí odřízneme tvrdou část a na všechny čtvrtky rozetřeme směs koření s ředkvičkami a to tak, aby se dostala i mezi listy. Dobré je si rozdělit pastu na 4 díly pro každou čtvrtku, pokud máme jen 4.
  • Zelí zabalíme směrem ke stonku tím největším listem a umístíme uříznutou stranou do vzduchotěsné nádoby.
  • Když jsou v nádobě všechny části zelí, vše zmáčkneme, aby se uvolnil vzduch. Misku s pastou vypláchneme hrnkem vody a nalijeme přes zelí.
  • Při pokojové teplotě necháme zhruba 2 dny kvasit. Během horkých letních dnů stačí 1 den, případně i půl dne. Pak už jen uložíme hotové kimchi do lednice.
Tradiční korejské kvašené zelí.
Zdroj: https://www.koreanbapsang.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.