Chcete se dozvědět zase něco nového, tentokrát o zajímavém japonském stylu vaření?
Připravit si naprosto delikátní recept na pokrm, který se jmenuje kinpira gobo?
Pokud ano, pokračujte ve čtení!
Co je to kinpira?
Jedná se o japonský způsob vaření jídla, které je možné popsat jako současné dušení a opékání na malém množství tuku. Tímto způsobem se v japonské kuchyni zpracovávají různé druhy mořských řas, tofu a také suroviny, které běžně používáme i v naší kuchyni jako kořenová zelenina (sladké brambory, pastiňák, tuřín) a maso hovězí, vepřové či drůbeží.
Kinpira se snadno vaří a takto připravené jídlo vám vydrží i několik hodin bez chlazení. Lze ji kombinovat s krátkozrnnou rýží či použít jako náplň do sushi rolek nazývaných kinpira makizushi.
Kinpira gobo
Nejběžnějším receptem, který se připravuje ve stylu kinpiry je kinpira gobo, pokrm z na tenké proužky nakrájeného kořene lopuchu a mrkve, které se restují na sezamovém oleji, spaří ve vodě a ochutí sójovou omáčkou, mirinem či saké a sušenými chilli papričkami. Pojďme se spolu podívat, jak se tato pochoutka připravuje.
Ingredience
- 1 polévková lžíce octa
- 250 g kořene lopuchu
- 140 g mrkve
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- chilli vločky (podle chuti)
- 1 lžička třtinového cukru
- ¼ šálku saké
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- ¼ lžičky soli
- 1 polévková lžíce pražených sezamových semínek
Postup
- Připravte si misku okyselené vody vmícháním octa do misky se studenou vodou.
- Kořen lopuchu omyjte a vydrhněte a poté jej oloupejte po částech.
- Oloupané segmenty nakrájejte na 5-8 cm dlouhé kousky a ihned je vložte do okyselené vody.
- Opakujte se zbývajícím lopuchem.
- Pracujte s každým kusem zvlášť a ostrým nožem kořen lopuchu krájejte na tenké plátky.
- Plátky zarovnejte a poté nakrájejte na tenké proužky.
- Proužky vraťte do misky s vodou a opakujte se zbylým lopuchem.
- Mrkev oloupejte a také nakrájejte na tenké proužky julienne.
- Těsně předtím, než se pustíte do vaření, lopuch sceďte a omyjte, aby se zbavil octové chuti.
- Dobře sceďte.
- Rozpalte pánev na vysokou teplotu a přidejte rostlinný olej a chilli vločky.
- Krouživým pohybem potřete pánev olejem a přidejte lopuch a mrkev.
- Tuto směs smažte, dokud nezačne zelenina vadnout, a poté přidejte třtinový cukr.
- Pokračujte ve smažení, dokud se tekutina uvolněná zeleninou neodpaří (asi 2 minuty).
- Přidejte saké, sójovou omáčku a sůl a pokračujte ve smažení, dokud se všechna tekutina neodpaří a omáčka kolem zeleniny nezkaramelizuje.
- Přidejte pražená sezamová semínka a promíchejte.
Proč kinpira gobo tak skvěle funguje?
- Zelenina nakrájená na tenké proužky julienne si zachovává svou křupavou texturu a přitom je stále dostatečně jemná.
- Namáčení lopuchu během přípravy v okyselené vodě ho chrání před oxidací a zachovává si tak svou světlou barvu.
- Kinpira gobo chutná nejlépe po odležení přes noc v lednici.
Zdravotní výhody kinpiry
Potraviny ve stylu Kinpira jsou důležitou součástí makrobiotického vaření. Kinpira gobo je obzvláště oblíbená pro své jangové vlastnosti a věří se, že pomáhá čistit krev, budovat sílu a zvyšovat výdrž.
Má vysoký obsah vitamínů A, B6, B9, C a K a je bohatá na minerály, jako je hořčík, fosfor, draslík, mangan, železo, draslík a měď.
Význam slova kinpira
Slovo kinpira se skládá z kin, japonského výrazu pro zlato nebo kov, a hira, japonského výrazu pro plochý nebo rovný, který se v kombinaci s jiným slovem vyslovuje „pira“. Názvy mnoha japonských jídel jsou spojeny s legendami a lidovými pověstmi.
Kinpira odkazuje na starodávnou legendu o chlapci stejného jména, synovi slavného zápasníka sumo. Oba byli zvěčněni japonskými divadelními představeními jyoururi z éry Edo. Kinpira byl známý svou nadlidskou silou a vytrvalostí a svou pověstí v boji proti zlu.
Pokud jste fanoušci japonské kuchyně, nezapomeňte vyzkoušet i naše recepty na sushi či na luxusní polévku ramen!