Nahlédněte do tajů japonské kuchyně a vyzkoušejte kinpiru. Zamilujete se!

Chcete se dozvědět zase něco nového, tentokrát o zajímavém japonském stylu vaření?

Připravit si naprosto delikátní recept na pokrm, který se jmenuje kinpira gobo?

Pokud ano, pokračujte ve čtení!

Co je to kinpira?

Jedná se o japonský způsob vaření jídla, které je možné popsat jako současné dušení a opékání na malém množství tuku. Tímto způsobem se v japonské kuchyni zpracovávají různé druhy mořských řas, tofu a také suroviny, které běžně používáme i v naší kuchyni jako kořenová zelenina (sladké brambory, pastiňák, tuřín) a maso hovězí, vepřové či drůbeží.

Kinpira se snadno vaří a takto připravené jídlo vám vydrží i několik hodin bez chlazení. Lze ji kombinovat s krátkozrnnou rýží či použít jako náplň do sushi rolek nazývaných kinpira makizushi.

Kinpira gobo

Nejběžnějším receptem, který se připravuje ve stylu kinpiry je kinpira gobo, pokrm z na tenké proužky nakrájeného kořene lopuchu a mrkve, které se restují na sezamovém oleji, spaří ve vodě a ochutí sójovou omáčkou, mirinem či saké a sušenými chilli papričkami. Pojďme se spolu podívat, jak se tato pochoutka připravuje.

Ingredience

  • 1 polévková lžíce octa
  • 250 g kořene lopuchu
  • 140 g mrkve
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • chilli vločky (podle chuti)
  • 1 lžička třtinového cukru
  • ¼ šálku saké
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • ¼ lžičky soli
  • 1 polévková lžíce pražených sezamových semínek

Postup

  1. Připravte si misku okyselené vody vmícháním octa do misky se studenou vodou.
  2. Kořen lopuchu omyjte a vydrhněte a poté jej oloupejte po částech.
  3. Oloupané segmenty nakrájejte na 5-8 cm dlouhé kousky a ihned je vložte do okyselené vody.
  4. Opakujte se zbývajícím lopuchem.
  5. Pracujte s každým kusem zvlášť a ostrým nožem kořen lopuchu krájejte na tenké plátky.
  6. Plátky zarovnejte a poté nakrájejte na tenké proužky.
  7. Proužky vraťte do misky s vodou a opakujte se zbylým lopuchem.
  8. Mrkev oloupejte a také nakrájejte na tenké proužky julienne.
  9. Těsně předtím, než se pustíte do vaření, lopuch sceďte a omyjte, aby se zbavil octové chuti.
  10. Dobře sceďte.
  11. Rozpalte pánev na vysokou teplotu a přidejte rostlinný olej a chilli vločky.
  12. Krouživým pohybem potřete pánev olejem a přidejte lopuch a mrkev.
  13. Tuto směs smažte, dokud nezačne zelenina vadnout, a poté přidejte třtinový cukr.
  14. Pokračujte ve smažení, dokud se tekutina uvolněná zeleninou neodpaří (asi 2 minuty).
  15. Přidejte saké, sójovou omáčku a sůl a pokračujte ve smažení, dokud se všechna tekutina neodpaří a omáčka kolem zeleniny nezkaramelizuje.
  16. Přidejte pražená sezamová semínka a promíchejte.
Orestoaná zelenina nakrájená na proužky, posypaná sezamem a servírovaná na talířích.
www.thespruceeats.com

Proč kinpira gobo tak skvěle funguje?

  • Zelenina nakrájená na tenké proužky julienne si zachovává svou křupavou texturu a přitom je stále dostatečně jemná.
  • Namáčení lopuchu během přípravy v okyselené vodě ho chrání před oxidací a zachovává si tak svou světlou barvu.
  • Kinpira gobo chutná nejlépe po odležení přes noc v lednici.

Zdravotní výhody kinpiry

Potraviny ve stylu Kinpira jsou důležitou součástí makrobiotického vaření. Kinpira gobo je obzvláště oblíbená pro své jangové vlastnosti a věří se, že pomáhá čistit krev, budovat sílu a zvyšovat výdrž.

Má vysoký obsah vitamínů A, B6, B9, C a K a je bohatá na minerály, jako je hořčík, fosfor, draslík, mangan, železo, draslík a měď.

Význam slova kinpira

Slovo kinpira se skládá z kin, japonského výrazu pro zlato nebo kov, a hira, japonského výrazu pro plochý nebo rovný, který se v kombinaci s jiným slovem vyslovuje „pira“. Názvy mnoha japonských jídel jsou spojeny s legendami a lidovými pověstmi.

Kinpira odkazuje na starodávnou legendu o chlapci stejného jména, synovi slavného zápasníka sumo. Oba byli zvěčněni japonskými divadelními představeními jyoururi z éry Edo. Kinpira byl známý svou nadlidskou silou a vytrvalostí a svou pověstí v boji proti zlu.

Pokud jste fanoušci japonské kuchyně, nezapomeňte vyzkoušet i naše recepty na sushi či na luxusní polévku ramen!

Použité zdroje

What is Kinpira?, Celeste Heiter, www.wise-geek.com 25. 04. 2022
JAPANESE KINPIRA GOBO RECIPE (VIDEO), www.norecipes.com