Klasická houbová polévka z lišek

Klasická houbová polévka z lišek

Rozšiřte svůj kulinářský repertoár o výborné lišky, jejichž příprava není nijak složitá. 

Ingredience

  • 450 g lišek (očištěných)
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 7 polévkových lžic másla
  • 2 šalotky (nakrájené na tenké plátky) 
  • 3 stroužky česneku (nakrájeného na tenké plátky)
  • 1 polévková lžíce mouky 
  • 1 šálek suchého bílého vína 
  • 2 bobkové listy 
  • 6 větviček tymiánu 
  • sůl 
  • pepř
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje

Postup

  • ½ šálku hub odložte stranou na ozdobu. Zbytek hub umístěte do hrnce a zalijte je kuřecím vývarem. Přiveďte k varu a nechte probublávat na mírném ohni. 
  • Ve vedlejším hrnci rozpusťte 2 lžíce másla. Přidejte šalotku a česnek a, za stálého míchání, restujte 8 minut, dokud vše nezměkne a nezhnědne. 
  • Přidejte houby a vařte, dokud se z hub neuvolní šťáva. Potrvá to asi 10 minut. 
  • Přidejte mouku a promíchejte. Povařte 30 vteřin. 
  • Přilijte bílé víno a vařte do zhoustnutí, asi 1 minutu. 
  • Do této směsi přilijte, přes sítko, vývar s houbami, který jste si připravili na začátku. Houby odstraňte a dejte bokem. 
  • Do polévky přidejte bobkový list a větvičky tymiánu. Vařte, při mírné teplotě, 30 minut.
  • Následně z polévky vyjměte bobkový list s tymiánem a pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte do hladka. 
  • Přidejte 1 lžíci másla a znovu mixujte. Dochuťte solí a pepřem.
  • Ve vedlejší pánvi, na olivovém oleji, osmahněte houby z polévky. Smažte asi 2 minuty a poté přidejte zbytek másla.
  • Houbovou směs přidejte do polévky a na závěr ji ozdobte liškami, které jste si na začátku odložili bokem na ozdobu.
  • Tento recept může posloužit také jako vánoční houbová polévka, jelikož je hutná, vypadá slavnostně a v zimních měsících chutná opravdu výtečně.

Jemný polévkový houbový krém, zdobeny osmaženými liškami.
zdroj: seriouseats.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.