Rozšiřte svůj kulinářský repertoár o výborné lišky, jejichž příprava není nijak složitá.
Ingredience
- 450 g lišek (očištěných)
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 7 polévkových lžic másla
- 2 šalotky (nakrájené na tenké plátky)
- 3 stroužky česneku (nakrájeného na tenké plátky)
- 1 polévková lžíce mouky
- 1 šálek suchého bílého vína
- 2 bobkové listy
- 6 větviček tymiánu
- sůl
- pepř
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
Postup
- ½ šálku hub odložte stranou na ozdobu. Zbytek hub umístěte do hrnce a zalijte je kuřecím vývarem. Přiveďte k varu a nechte probublávat na mírném ohni.
- Ve vedlejším hrnci rozpusťte 2 lžíce másla. Přidejte šalotku a česnek a, za stálého míchání, restujte 8 minut, dokud vše nezměkne a nezhnědne.
- Přidejte houby a vařte, dokud se z hub neuvolní šťáva. Potrvá to asi 10 minut.
- Přidejte mouku a promíchejte. Povařte 30 vteřin.
- Přilijte bílé víno a vařte do zhoustnutí, asi 1 minutu.
- Do této směsi přilijte, přes sítko, vývar s houbami, který jste si připravili na začátku. Houby odstraňte a dejte bokem.
- Do polévky přidejte bobkový list a větvičky tymiánu. Vařte, při mírné teplotě, 30 minut.
- Následně z polévky vyjměte bobkový list s tymiánem a pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte do hladka.
- Přidejte 1 lžíci másla a znovu mixujte. Dochuťte solí a pepřem.
- Ve vedlejší pánvi, na olivovém oleji, osmahněte houby z polévky. Smažte asi 2 minuty a poté přidejte zbytek másla.
- Houbovou směs přidejte do polévky a na závěr ji ozdobte liškami, které jste si na začátku odložili bokem na ozdobu.
- Tento recept může posloužit také jako vánoční houbová polévka, jelikož je hutná, vypadá slavnostně a v zimních měsících chutná opravdu výtečně.