Klasická olejová buchta

Klasická olejová buchta
Příprava: 15 minut Vaření: 35 minut Počet porcí: 12

Tento lehký dort s jemnou konzistencí je populární ve středomořské kuchyni. Je to perfektní chuťovka k odpolední kávě nebo k rannímu čaji. Ostatně ke kávě se můžete inspirovat také mezi recepty na kynuté sladké pečivo.

Ingredience:

  • 3 větší vejce
  • 175 g krystalového cukru
  • 125 ml extra panenského olivového oleje
  • 125 ml mléka
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

  • Troubu si předehřejeme na 180°C, kulatou dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou na bočních stranách, zatímco na dno dáme pečící papír.
  • Do nádoby kuchyňského robota dáme vejce s cukrem a na nejvyšší rychlost šleháme zhruba 30 sekund.
  • Postupně přidáváme pomalu olej, aby se zašlehal do směsi. Hned poté přilijeme mléko a extrakty a rovněž důkladně smícháme. Poté snížíme rychlost a šleháme přerušovaně.
  • V misce smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl. Po částech přidáme do nádoby a zašleháme.
  • Hotové těsto přelijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme zhruba 30 – 35 minut, přičemž pomocí špejle vyzkoušíme, jestli těsto nelepí.
  • Formu vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočinout. Poté vyjmeme z formy a necháme vychladnout.
  • Před servírováním potřeme povrch extra panenským olivovým olejem.
Dort z olivového oleje.
Zdroj: https://www.bakefromscratch.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.