Tento lehký dort s jemnou konzistencí je populární ve středomořské kuchyni. Je to perfektní chuťovka k odpolední kávě nebo k rannímu čaji. Ostatně ke kávě se můžete inspirovat také mezi recepty na kynuté sladké pečivo.
Ingredience:
- 3 větší vejce
- 175 g krystalového cukru
- 125 ml extra panenského olivového oleje
- 125 ml mléka
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mandlového extraktu
- 200 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1/2 lžičky soli
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 180°C, kulatou dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou na bočních stranách, zatímco na dno dáme pečící papír.
- Do nádoby kuchyňského robota dáme vejce s cukrem a na nejvyšší rychlost šleháme zhruba 30 sekund.
- Postupně přidáváme pomalu olej, aby se zašlehal do směsi. Hned poté přilijeme mléko a extrakty a rovněž důkladně smícháme. Poté snížíme rychlost a šleháme přerušovaně.
- V misce smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl. Po částech přidáme do nádoby a zašleháme.
- Hotové těsto přelijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme zhruba 30 – 35 minut, přičemž pomocí špejle vyzkoušíme, jestli těsto nelepí.
- Formu vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočinout. Poté vyjmeme z formy a necháme vychladnout.
- Před servírováním potřeme povrch extra panenským olivovým olejem.