V Argentině je to velmi oblíbená pochoutka, která se používá jako marináda, ale i jako klasická omáčka ke grilovanému steaku, rybám, kuřecímu či jehněčímu masu, a také na těstoviny.
Jakékoliv své oblíbené jídlo můžete klidně obohatit o tuto delikatesu. Zkuste třeba recepty na grilované vepřové maso a uvidíte, jak bude s marinádou chutnat hned jinak.
Ingredience:
- 1 hrnek čerstvé listové petrželky
- 3 až 4 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce čerstvých listů oregana (nebo můžete 2 lžičky sušeného oregana)
- 1/3hrnku extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce červeného nebo bílého vinného octa
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 lžičky vloček červené papriky
Postup:
- Petrželku, čerstvé oregano a česnek nasekáme nadrobno a dáme do malé misky.
- Vmícháme olivový olej, ocet, sůl, pepř a vločky červené papriky. Můžeme dát i více koření, záleží na tom, jak moc máme rádi kořeněné.
- Ihned podáváme nebo můžeme nechat odležet v chladu. Ovšem poté je nutné vyndat omáčku dříve, aby měla před servírováním pokojovou teplotu.
- V lednici jí můžeme uchovávat jeden až dva týdny maximálně.