Ořechová bábovka

Ořechová bábovka
Příprava: 20 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 12

Existuje snad něco lepšího, než bábovka, která provoní celou domácnost? Když k tomu ještě přidáme vůni a chuť oříšků, máme se rozhodně na co těšit.

Ostatně bez oříšků to není to pravé ani o vánočních svátcích. Však mrkněte na vánoční cukroví s ořechy a inspirujte se tak i v jiných oblastech sladkého pečení.

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 200 g čerstvého nesoleného másla
  • 250 g cukru
  • 2 lžičky mletých vlašských ořechů
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 120 g jemně mletých mandlí
  • 150 g lískových ořechů
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 200 g mléčné čokolády
  • 50 g meruňkového džemu
  • 300 g hořké čokolády na polevu
  • 1 lžíce kokosového oleje

Postup:

  • Začneme tím, že si troubu předehřejeme na 200°C.
  • Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou či strouhankou.
  • Mléčnou čokoládu nakrájíme na malé kousky a dáme na stranu.
  • Do malé misky dáme žloutky a do větší samotné bílky.
  • K bílkům přidáme špetku cukru a pomocí šlehače vyšleháme nejvyšší rychlostí až se utvoří tuhý sníh.
  • Poté do třetí mísy přidáme změklé máslo s cukrem a pečlivě mícháme, aby byla směs hezky načechraná a lehká.
  • Za stálého míchání vlijeme do vyšlehaného másla jeden žloutek za druhým.
  • Přisypeme mleté vlašské ořechy a promícháme.
  • V jiné misce smícháme mouku, prášek do pečiva, mleté mandle, citronovou kůru, skořici, sůl a nasekané lískové ořechy.
  • Přidáme do mísy s vaječnou směsí spolu s nakrájenou čokoládou a důkladně zamícháme.
  • Nakonec opatrně vmícháme po částech tuhý sníh.
  • Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 50 – 60 minut.
  • Pokud se bude bábovka připalovat, můžeme ji zakrýt alobalem.
  • Po hodině zkusíme pomocí špejle, jestli je upečená, aby se těsto nelepilo uprostřed na špejli.
  • Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme pár minut ochladit.
  • Potom ji opatrně vyklopíme z formy a dáme na mřížku vychladnout.
  • Předtím ji ještě teplou potřeme meruňkovým džemem.
  • Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s kokosovým olejem.
  • Polevou přelijeme celou bábovku a necháme tak 3 hodiny v chladničce.
  • Pak už jen stačí nakrájet a servírovat třeba ke kávičce.
Bábovka s mandlemi a lískovými ořechy.
Zdroj: https://baketotheroots.de/
Katka Horáková

Autor článku
Katka Horáková

Jmenuji se Katka a práce s texty je nejen mou profesí, ale zároveň celoživotním koníčkem. Je to má vášeň stejně jako kvalitní čokoláda. Mám ráda výzvy a baví mě hrát si se slovy tak, aby byl výsledek dokonalý a přesně podle představ klienta. Mám více než 15 let praxe. Kromě toho moc ráda vařím i peču, vymýšlím recepty a stále zkouším něco nového.

Líbil se vám tento recept? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.