Tento originální recept na studenou polévku vás nejen osvěží, ale dodá i potřebné tekutiny během horkých letních dnů.
Co budeme potřebovat
- 1 kg zralých římských rajčat (rozpůlených a zbavených jader)
- 500 g okurky (oloupaná a zbavená semínek)
- 1 středně zelená paprika (bez jader)
- ½ malé červené cibule (oloupané)
- 2 malé stroužky česneku (oloupané)
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce sherry octa
- 1 lžička jemné mořské soli
- ½ lžičky černého pepře
- ½ lžičky mletého kmínu
- 1 silný plátek bílého chleba (zbavený kůrky)
Na ozdobu (volitelné)
- domácí krutony
- nasekané čerstvé bylinky
- kapka olivového oleje
- zbytky nasekaných ingrediencí na gazpacho
Postup
- Smíchejte všechny ingredience dohromady v mixéru nebo kuchyňském robotu.
- Mixujte po dobu 1 minuty, nebo dokud polévka nedosáhne požadované konzistence.
- Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí, pepřem a/nebo kmínem.
- Nechte chladit v uzavřené nádobě po dobu 3 až 4 hodin do úplného vychladnutí.
- Gazpacho podávejte vychlazené, ozdobené dle vašeho výběru.