Borůvky jsou oblíbeným druhem ovoce, který se hodí v podstatě do jakéhokoliv moučníku, dezertu či koláče. V tomto receptu budou součástí vynikajícího těsta proměněného v malý zákusek. Ostatně zkuste i jiné recepty s borůvkami.
Ingredience:
- 350 g hladké mouky
- 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- Špetka soli
- 200 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 240 ml podmáslí
- 120 ml slunečnicového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 225 g borůvek
- Třtinový cukr na posyp
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 220 stupňů a připravíme si formu na muffiny, přičemž do každého otvoru vložíme papírový košíček odpovídající velikosti.
- Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva, přisypeme cukr, osolíme a promícháme.
- Vyndáme si jinou misku, dáme do ní podmáslí, vejce, olej, vanilkový extrakt a našleháme do pěny.
- Vaječnou směs vlijeme do suchých přísad a jemně promícháme, aby se všechny suroviny propojily.
- Důležité je směs příliš nepřemíchat, jinak budou muffiny zbytečně tuhé nebo hůř jako žvýkačka a to nechceme.
- Pomocí lžíce nebo malé naběračky rozdělíme do jednotlivých otvorů formy na muffiny. Plníme jen do 3/4.
- Povrch ozdobíme borůvkami a posypeme trochou třtinového cukru.
- Vložíme do předehřáté trouby a hned snížíme teplotu na 180 stupňů.
- Pečeme cca 25 minut dozlatova. Když do muffinu vsuneme špejlí, měla by být po vytažení čistá.
- Hotové muffiny vyjmeme z trouby a necháme 10 – 15 minut odpočívat ve formě.
- Teprve poté je přendáme na kuchyňskou mřížku a počkáme, až úplně vychladnou.
Tip: Pokud chceme muffin jako teplou snídani, dáme ho na 15 – 30 sekund ohřát do mikrovlnné trouby. Po vyjmutí dáme nahoru kousek čerstvého nesoleného másla, zakápneme javorovým sirupem a je hotovo.